x Oud archief

Europese gebruikers van cryptomunten geven de voorkeur aan gedecentraliseerde diensten, zegt de Bank van Spanje

cryptostheen 2 min lezen

Afgelopen week publiceerde de Bank van Spanje een rapport waarin wordt uitgewerkt hoe Spanjaarden en Europeanen het afgelopen jaar cryptomunten hebben gebruikt.

In het rapport wordt uitgelegd dat Europeanen de voorkeur geven aan gedecentraliseerde diensten en crypto-activa zonder onderpand, zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Daarnaast merkte de Centrale Bank van Spanje op dat het volume van cryptotransacties in de Europese regio het afgelopen jaar in versneld tempo is toegenomen tot bijna €845 miljard, waarmee het dat van de Verenigde Staten overtreft.

“In het afgelopen jaar bedroeg het volume van transacties in Europa bijna €845 miljard aan crypto (4,9% van het bbp, 0,9% van alle financiële activa), wat 25% van het wereldwijde totaal vertegenwoordigt, en daarmee voorloopt op Noord-Amerika.”

Volgens het rapport hebben Europeanen een grotere interesse in het gebruik van niet-gebackte cryptocurrencies, waarbij transacties in BTC en ETH goed waren voor ongeveer 60% van alle transacties die in het afgelopen jaar werden gedaan. Cryptomunten met een onderpand waren goed voor 25%, en in altcoins anders dan ETH was er een totale interesse van ongeveer 15%.

Cryptotransacties in Spanje en de rest van Europa // Bron: Centrale Bank van Spanje

Anderzijds meldde de Europese Centrale Bank (ECB) dat 64% van de Spanjaarden er de voorkeur aan geeft gedecentraliseerde diensten (die geen tussenpersoon nodig hebben) te gebruiken om hun transacties uit te voeren. Ter vergelijking: in de rest van Europa is het gemiddelde gebruik van deze diensten 53%.

Cryptotransacties per type dienst // Bron: Centrale Bank van Spanje

Dit betekent dat, ondanks de sterke groei die gecentraliseerde beurzen zoals Binance in Europa doormaken, de wettelijke achtergrond burgers aanmoedigt om alternatieven te zoeken voor transacties en handel. Uniswap (UNI), Pancakeswap (CAKE) en andere soortgelijke diensten vullen deze leegte.

Het lijkt erop dat criminelen minder actief zijn dan verwacht. Het rapport zegt dat slechts 1% van de totale transacties met cryptomunten tussen juli 2020 en juni 2021 te maken had met illegale activiteiten, zoals onder andere diefstal, oplichting en fraude.

Volgens het rapport staat Frankrijk op de eerste plaats in Europa wat betreft transactievolume, met Duitsland, Nederland en Spanje gepositioneerd op de tweede, derde en vierde plaats.

Deze resultaten sluiten dicht aan bij de gegevens die onlangs werden gepubliceerd over de meest cryptovriendelijke landen.

Daarnaast is de herkozen president van Frankrijk, Emmanuel Macron, één van de weinige presidenten in Europa die eerder een positieve houding lijkt aan te nemen tegenover Bitcoin. Tijdens een interview met lokale media sprak hij over het creëren van een Europese metaverse waar cryptomunten worden gereguleerd zonder hun ontwikkeling te beïnvloeden of te vertragen.

“Het bouwen van een Europese metaverse betekent ook het produceren, promoten en beheersen van onze culturele en creatieve inhoud. De metaverse heeft een enorm potentieel in cultuur en entertainment dankzij de toepassingen ervan in muziek, concerten, kunsttentoonstellingen, enz. We kunnen ons cultuurbeleid niet los zien van deze revolutie”.

En zo zou Frankrijk een leider kunnen worden in de Europese markt. Tenminste als Macron zijn beloften nakomt om een wettelijk kader op te zetten dat de crypto-industrie een boost geeft en innovatie op het gebied van web3 bevordert.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.