x Oud archief

Europese Unie laat verbod op Bitcoin (BTC) vallen uit wetsontwerp over de regulering van de cryptomarkt

cryptostheen 1 min lezen

Wetgevers van de Europese Unie hebben een deel van een wetsvoorstel geschrapt dat het illegaal zou hebben gemaakt voor diensten om te handelen in cryptomunten gebaseerd op proof-of-work – het consensusmechanisme dat Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) gebruiken om nieuwe digitale valuta te ‘delven’ en hun netwerken te beveiligen.

Het wetsvoorstel Markets in Crypto Assets (MiCA), dat door een coalitie onder leiding van Stefan Berger bij het Europees Parlement werd ingediend, zou op maandag 28 februari in stemming worden gebracht. Maar het werd eind vorige week uitgesteld nadat velen in het parlement bezwaar hadden gemaakt tegen een paragraaf over proof-of-work cryptocurrencies.

Berger bevestigde vandaag dat paragraaf 61 (9c) van het wetsvoorstel volledig is geschrapt, maar dat de stemming verder moet worden uitgesteld.

De MiCA heeft het potentieel om de invoering van cryptomunten in Europa een nieuwe vorm te geven. Oorspronkelijk voorgesteld in september 2020, zou het de Europese Centrale Bank (ECB) verplichten om “uniforme regels vast te stellen voor dienstverleners en emittenten van crypto-activa op Europees niveau.” Kortom, het zou dienen als een regelgevend kader voor de crypto-industrie in de hele Europese Unie. Iets waar de Verenigde Staten en andere landen nog steeds mee worstelen om het te creëren.

Maar één passage trok specifiek de aandacht van gebruikers van cryptomunten. Het mandaat luidde dat tegen 2025 geen crypto-activa meer mogen worden gecreëerd, verkocht of verhandeld binnen de EU als ze “ecologisch niet-duurzame consensusmechanismen” gebruiken. Om een verbod te vermijden, zouden crypto-activa moeten voldoen aan “minimale milieuduurzaamheidsnormen”.

Tegenstanders van het wetsvoorstel voerden aan dat het zou neerkomen op een de facto verbod op Bitcoin en Ethereum mining in Europa, terwijl het ook onhoudbaar zou maken voor bewaarhouders (custodians) om proof-of-work munten voor klanten te bewaren.

Berger beweert dat dit niet de bedoeling van de wetgever was. Bij de aankondiging van de uitgestelde stemming afgelopen vrijdag, verklaarde hij dat “individuele passages van het ontwerpverslag verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd en begrepen als een totaalverbod op proof-of-work.”

Maar de bezorgdheid over het milieu weegt op Europa, waarvan de lidstaten proberen te voldoen aan de klimaatnormen die zijn overeengekomen in de ‘Overeenkomst van Parijs’. Vorig jaar adviseerde de Zweedse financiële toezichthouder een verbod op het delven van Bitcoin en andere proof-of-work cryptomunten, met als argument dat het energieverbruik niet zou opwogen tegen de voordelen.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.