Technologie

Europese Unie overweegt toetsing van investeringen door Microsoft in OpenAI

De Europese Unie (EU) overweegt een mogelijke herziening van het belang van Microsoft in OpenAI, de maker van ChatGPT, omdat ze vooruitlopend op een mogelijk onderzoek publieke opmerkingen zoekt over concurrentie op het gebied van artificiële intelligentie.
cryptostheen 1 min lezen
Europese Unie overweegt toetsing van investeringen door Microsoft in OpenAI
Europese Unie overweegt toetsing van investeringen door Microsoft in OpenAI

Het aanzienlijke belang van Microsoft voor 49% in OpenAI, de ontwikkelaar achter ChatGPT, wordt mogelijk onderzocht in Europa. De Europese Commissie heeft aangegeven de investeringen van het bedrijf uit Redmond in het technologiebedrijf te willen toetsen aan de fusieverordening van de EU.

In een document dat op 9 januari werd gepubliceerd op de officiële website van de EU werd een oproep gedaan voor opmerkingen met betrekking tot concurrentie in "virtuele werelden" en AI. De commissie vermeldde dat ze "verzoeken om informatie naar verschillende grote digitale spelers" had gestuurd, hoewel niet bekend werd gemaakt om welke entiteiten het ging.

De commissie onthulde ook dat ze overeenkomsten tussen grote digitale spelers en ontwikkelaars van artificiële intelligentie heeft onderzocht, zonder de namen van de onderzochte entiteiten te noemen.

Over Microsoft en OpenAI verklaarde de commissie expliciet:

"Tot slot gaat de Europese Commissie na of de investering van Microsoft in OpenAI mogelijk kan worden getoetst aan de fusieverordening van de EU."

Microsoft heeft naar verluidt een aanzienlijk bedrag geïnvesteerd, ten minste $13 miljard, voor een belang van 49% in OpenAI. Hoewel het nog net geen volledige fusie is, kan de commissie Microsofts recente betrokkenheid bij de wisselingen van de CEO van OpenAI, in het bijzonder het ontslag en de daaropvolgende nieuwe aanstelling van Sam Altman, als een potentiële factor beschouwen.

Altman werd op 17 november 2023 ontslagen te midden van interne spanningen, maar werd later weer aangenomen na een reeks leiderschapswisselingen binnen het bedrijf. Microsoft speelde een rol door Altman een leidinggevende positie aan te bieden tijdens de overgangsperiode.

Het feit dat de Europese Commissie overweegt om Microsofts investeringen in OpenAI te herzien, betekent niet automatisch dat er regelgeving of juridische stappen in het verschiet liggen. Microsoft is al eerder geconfronteerd met Europese fusiewetgeving tijdens de overname van Activision-Blizzard, waarbij het te maken kreeg met vragen en verzoeken van zowel Europese als Britse autoriteiten. De overname werd in oktober 2023 succesvol afgerond na bijna een jaar onderzoek.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.