Volgens een nieuwe aankondiging zal begin 2023 een wetsvoorstel voor een digitale euro worden ingediend.
De EU finance chief Mairead McGuinness heeft op een conferentie afgelopen woensdag aangegeven dat de Europese Unie volgend jaar formeel wetgeving rond een digitale euro zou overwegen.
Een digitale euro zou de Europese versie zijn van een central bank digital currency (CBDC). Een valuta uitgegeven door de centrale bank is een digitale versie van een fiatvaluta (zoals de euro of de Amerikaanse dollar), die wordt beheerd door een centrale bank. In dit geval zou de Europese Centrale Bank een digitale versie van de euro uitgeven.
Wetgevers hebben herhaaldelijk gesproken over “de voordelen van een digitale euro”. De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, heeft bijvoorbeeld gezegd dat een Europese CBDC een aanvulling zou kunnen vormen op traditioneel contant geld en “een alternatief zou kunnen bieden voor particuliere digitale valuta’s zoals Bitcoin”.
De Europese Centrale Bank heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de voordelen van een digitale euro. Een CBDC zou volgens de ECB kunnen helpen de rentetarieven van banken te verlagen, transacties soepeler en sneller te laten verlopen en het gebruik van contant geld te minimaliseren.
Lagarde heeft zich uitgesproken over cryptomunten zoals BTC en ETH en gezegd dat dergelijke activa geen plaats hebben in het centrale monetaire systeem.
Gisteren werd McGuinness geciteerd toen hij zei dat het “doel van de Europese Unie is om begin 2023 een wetsvoorstel in te dienen”, met “een gerichte wetgevingsconsultatie in de komende weken.”
De Europese Unie, een politieke en economische unie van 27 lidstaten, loopt momenteel achter op andere landen wat de uitgifte van een CBDC betreft. China, bijvoorbeeld, is bezig met een proeftraject met zijn e-CNY (elektrische Chinese yuan), terwijl de Bahamas in 2020 hun Sand Dollar hebben gelanceerd.
Ondertussen is de Federal Reserve in de Verenigde Staten nog steeds de technologie aan het onderzoeken en aan het overwegen of ze er één zal uitgeven – en lijkt ze meer gefocust op het reguleren van stablecoins.
Een CBDC is een digitale versie van de fiatvaluta van een land, waarbij de Centrale Bank nog steeds de volledige controle heeft. Het mist elke vorm van decentralisatie omdat er één autoriteit is die het monetaire beleid en de regelgeving vormgeeft.
Bitcoin (BTC) daarentegen is het tegenovergestelde en daarom denken velen dat de opkomst van een CBDC mensen nog meer in de richting van BTC en andere gedecentraliseerde cryptomunten of protocollen zou kunnen duwen.