22 november 2021

Fondsbeheerders geven de voorkeur aan Bitcoin, nu goud opnieuw tweewekelijks dieptepunt bereikt

Er heerst een risicomijdend sentiment voor verdere dalingen in de goudmarkt, die nu rond $1.814 handelt in een poging om terug te veren van een tweewekelijks dieptepunt van $1.811.

Nu de winter voor de deur staat, wordt de stemming onder beleggers getemperd door de financiële en maatschappelijke onrust. De goudprijs daalde vrijdag met ongeveer 0,7% en daalde van een hoogste koers van $1.865,83 naar een laagste koers van $1843,09.

Bij het heropenen van de traditionele markten op maandag zette de koers van goud direct een flinke daling verder. Op het moment van schrijven daalde het activum met ongeveer 1,7% naar een prijs van $1.814,95.

Gold / US Dollar (dagelijkse grafiek) // Bron: Tradingview

Ondertussen won de US dollar vorige week licht aan kracht toen Oostenrijk zei dat het de eerste West-Europese natie zou zijn die opnieuw een volledige lock-down zou opleggen en Duitsland liet doorschemeren dat het dit ook zou doen, waardoor de euro lager daalde.

De goudprijs begon vrijdag te dalen nadat Christopher Waller, gouverneur van de Federal Reserve Board, zei dat hij voorstander is van een snellere afbouw van de kwantitatieve versoepeling in de Verenigde Staten. Door de partijlijn van de Amerikaanse centrale bank inzake inflatie te steunen, uitte Waller zijn bezorgdheid dat prijsstijgingen een permanent element van de inkomsten zouden worden.

Het verdere potentieel is echter beperkt door een algemeen hogere Amerikaanse munt en stijgende rente op schatkistpapier (kortlopende schuldbewijzen die zijn uitgegeven). Ondanks het herstel blijft goud voor de derde opeenvolgende sessie in de rode zone, nadat het vorige week werd afgestoten op het belangrijke $1.870 niveau. Een verwachte stijging van de rentetarieven zou deze week een substantiële invloed kunnen hebben op niet-rentedragend goud.

Uiteenlopende verwachtingen

De laatste tijd waren de meningen over goud verdeeld, nu de goudprijs door de toenemende inflatie naar een hoogste punt in vijf maanden steeg. Gary Wagner, een gerenommeerd technisch analist, verklaarde dat de band tussen de dollar en goud van invloed is geweest op de waarde van het metaal. Hij zei dat de dollar onlosmakelijk verbonden is met goud en dat wanneer de munt daalt, het metaal stijgt.

Evenals verklaarde E.B. Tucker, directeur van het bedrijf voor blootstelling aan edelmetalen Metalla Royalty, dat beleggers goud moeten blijven accumuleren en zich niet moeten laten ontmoedigen door prijsschommelingen op korte termijn. Hij haalde de meer dan 550% winst van goud sinds 2000 aan als bewijs dat het edelmetaal een gezonde langetermijnbelegging is.

Hij benadrukte dat zijn standpunt over goud niet speculatief is, maar eerder gebaseerd is op variabelen die een nieuwe prijsbeweging op gang zouden kunnen brengen. De goudprijs is ook gestegen naarmate de inflatie toenam, wat de bewering dat het edelmetaal een indekking tegen inflatie is, enigszins bevestigt.

Fondsbeheerders verkiezen nu Bitcoin boven goud

De laatste jaren verkiezen steeds meer fondsbeheerders en institutionele beleggers Bitcoin (BTC) boven goud als middel om hun kapitaal te behouden, omdat ze de cryptocurrency beschouwen als een superieure opslagplaats van rijkdom en inflatiehedge.

Bitcoin vs Gold // Bron: Highcharts

Galaxy Digital Holdings CEO Mike Novogratz zei vorige week tijdens de bespreking van de resultaten van zijn bedrijf over het derde kwartaal dat Bitcoin een betere ‘store of value’ is dan goud. Hoewel hij zei dat "goud waarschijnlijk een goed activum was om te bezitten in deze omgeving", ging hij verder met "het is gewoon verpletterd door Bitcoin".

Bovendien, voegde Novogratz eraan toe:

"Bitcoin is gewoon een betere versie van een waardeopslag, en het wordt in een versneld tempo geaccepteerd. Er zijn nu meer dan tweehonderd miljoen mensen over de hele wereld die deelnemen aan het ecosysteem van Bitcoin en het blijft groeien."

Bitcoin zal het in de toekomst beter doen dan goud

Elders gelooft Anthony Scaramucci, de oprichter van Skybridge Capital, dat Bitcoin het in de toekomst beter zal doen dan goud. Scaramucci verklaarde eerder dat "iedereen die zijn huiswerk doet… er uiteindelijk in zal investeren."

In zijn recente commentaar zei hij dat Bitcoin nog in de kinderschoenen staat en voorspelde hij dat de prijs van de cryptomunt gemakkelijk de $500.000 zou bereiken. Hij moedigt beleggers aan om nu al wat Bitcoin in huis te halen. Scaramucci had het volgende standpunt tijdens een gesprek over de huidige marktkapitalisatie:

"Ik denk dat het waarschijnlijk tien keer beter zal zijn dan goud over een lange periode. Het zal me niet verbazen als Bitcoin exponentieel en goud lineair stijgt."

Paul Tudor Jones is nog zo'n bekende fondsbeheerder die de laatste tijd heeft vermeld dat hij Bitcoin prefereert boven goud. Eind vorige maand zei hij dat Bitcoin zijn favoriete methode is om zich in het huidige economische klimaat te beschermen tegen inflatie, waarbij hij opmerkte dat:

"Het is duidelijk dat er een plaats is voor crypto. Het is duidelijk dat het op dit moment de race tegen goud aan het winnen is. Het zou op dit moment mijn voorkeur hebben boven goud."

Momenteel wordt de prijs van Bitcoin verhandeld op $58.175, een daling van 15,6% sinds het behalen van een nieuwe recordhoogte rond $69.044.


Eenvoudig cryptocurrencies kopen kan met Bancontact, creditcard of via SEPA banktransfer bij een online handelsplatform. Bij dezelfde website kunt u deze dan ook terug verkopen en/of verhandelen. Lees meer.

Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram