8 februari 2021

GameStop, Robinhood... Genoeg is genoeg! Tijd voor decentralisatie

We moeten profiteren van dit moment, waarop de traditionele financiële instituties worden blootgesteld, om innovatiegolven van decentralisatie en blockchaintechnologie te introduceren.

Robinhood's CEO en zijn bestuur hadden afgelopen week een dilemma: beslissen of ze de kant van hun klanten kiezen en hen meer dan $15 miljard aan winst laten maken of de handel stopzetten en alleen de verkoop van GameStop (GME) toestaan om de geldhongerige shorters mogelijk te maken hun positie tegen lagere prijzen te sluiten en enorme verliezen te vermijden.

Robinhood heeft iedereen laten zien dat zijn favoriete kant, de kant van het geld is, samen met dezelfde mensen die ervoor zorgen dat u bijna nooit de handel als voortrekker op Wall Street kan en zal winnen.

Zoals gewoonlijk op Wall Street, zegevierde hebzucht. Het waren niet alleen Robinhood, Interactive Brokers, Ameritrade, Charles Schwab en Citadel en Point 72, maar alle gecentraliseerde financiële instellingen die aan de kant van de shorters stonden.

Er hangt iets … in de lucht. Er is een voelbare golf van energie. Een dam staat op het punt te barsten - niet letterlijke, maar symbolische, een dam die de rivier van vooruitgang en gelijkheid heeft tegengehouden om in veel gebieden van onze wereld te stromen. De macht is altijd in handen geweest van enkelingen, en op al deze gebieden staat de gelijkheid van macht nu op het spel.

Mensen beginnen over te stappen van gecentraliseerde machtsmodellen naar gedecentraliseerde modellen, van de weinigen die alle macht bezitten naar de velen die er in delen. Wanneer deze dam barst, zal er een enorme verschuiving plaatsvinden waarbij alle betrokkenen krachtiger zullen worden, terwijl de machtigsten onder ons dit minder zullen worden. Er is al een lek zichtbaar. Het is het aanbreken van een nieuw krachtig iets.

Jeremy Heimans en Henry Timms, auteurs van het wereldwijd bekende boek ‘New Power: How Power Works in Our Hyperconnected World - and How to Make It Work for You’, beschrijven de situatie in een artikel uit 2014:

“Oude macht werkt als een munteenheid. Het wordt door weinigen vastgehouden. Eenmaal gewonnen, wordt het angstig bewaakt, en de machtigen hebben er een aanzienlijke voorraad van te besteden. Het is gesloten, ontoegankelijk en gericht op leiderschap. Het downloadt en het legt vast. Nieuwe kracht werkt anders, zoals een stroming. Het is gemaakt door velen. Het is open, participatief en gericht op samenwerking. Het uploadt en verspreidt. Net als water of elektriciteit heeft het zijn meeste kracht wanneer het piekt. Het doel met nieuwe kracht is niet om het op te potten, maar om het over te dragen."

De nieuwe kracht van de 21ste eeuw

Terwijl het klassieke hiërarchisch machtsmodel, of het ladder- of piramidemodel, die al bestaat sinds tenminste Aristoteles, is de 21ste eeuw op weg naar iets radicaal anders. We hebben het gezien bij de uitvinding van het internet, in verschillende (politieke) bewegingen, in open-source software, in collectieve kennisprojecten zoals Wikipedia, en natuurlijk in de uitvinding van Bitcoin (BTC) en blockchain. Wat echter het meest interessante van allemaal is: het universum zelf, het menselijk brein, de kunst en onze natuurlijke ecosystemen lijken allemaal op gedecentraliseerde netwerken. Wat nog belangrijker is, ze lijken niet op piramidemodellen.

Heimans en Timms gaan verder in hun boek:

“Degenen die enorme platforms bouwen en beheren die op een nieuwe soort macht draaien, zijn onze nieuwe elites geworden. Deze leiders gebruiken vaak de taal van de menigte - ‘delen’, ‘open’, ‘verbonden’, maar hun acties kunnen een ander verhaal vertellen. Denk aan Facebook, een krachtig platform dat de meesten van ons het beste kennen. Voor al die likes en smileygezichten die we creëren met behulp van wat het bedrijf onze ‘power to share’ noemt, krijgen de twee miljard gebruikers van Facebook geen enkel aandeel in de enorme economische waarde die door het platform wordt gecreëerd. Noch iets over hoe het wordt bestuurd. En geen kijkje in het algoritme waarvan is bewezen dat het onze stemmingen, ons gevoel van eigenwaarde en zelfs verkiezingen beïnvloedt. Ver weg van het paradijs dat de vroege internetpioniers zich voorstelden, groeit het gevoel dat we in een wereld van participatieboerderijen leven, waar een klein aantal grote platforms de dagelijkse activiteiten heeft omheind en voor eigen gewin miljarden oogsten."

Robinhood en Twitter - en nog belangrijker, het ontwerp van het internet dat hun bedrijfsmodellen mogelijk maakte - zijn gecentraliseerd en moeten worden omvergeworpen. Ze promoten de oude macht terwijl ze zichzelf verkopen als het tegenovergestelde. Na het turbulente jaar 2020 lijkt het er echter op dat de mensen er genoeg van hebben. Het hek is door de dam.

Culturele en technologische veranderingen

Wat ooit een theorie was, is nu werkelijkheid geworden. Het netwerkmodel is echt, en ironisch genoeg heeft het een nieuw huis nodig omdat het momenteel bovenop een piramide opereert.

Het internet wordt beheerd door centrale servers die eigendom zijn van centrale entiteiten. Onze volledige menselijke output van gegevens wordt gecontroleerd, gemanipuleerd, bestudeerd, verkocht en gebruikt om ons gedrag te beïnvloeden en zoveel mogelijk waarde te extraheren voor een kleine groep mensen. Dit is gewoon de manier waarop het is, of grote techreuzen het nu willen toegeven of niet. Gebruikers zijn producten, geen klanten. In het geval dat Robinhood de handel in GameStop en andere effecten stopzet, wijzen de gratis diensten nu op het feit dat de handelsgegevens van gebruikers de echte geldmaker zijn door deze te verkopen aan hedgefondsen. In het geval van sociale mediaplatforms verkopen ze onze gegevens aan adverteerders en soms aan politieke campagnes - of erger.

Waar leidt dit ons toe?

Op dit moment zijn er miljoenen mensen die wanhopig schreeuwen voor nieuwe platforms waar ze hun eigen digitale identiteit beheren, hun eigen gegevens beheren en zelfs kunnen profiteren van het platform en mee kunnen besturen. Dit nieuwe machtsvoorstel, waar democratie en libertarisme samenkomen, bestaat gelukkig al.

Van het model dat Bitcoin heeft gemaakt om peer-to-peer waarde over te brengen, tot gedecentraliseerde exchanges voor digitale activa die alleen op een stukje code draaien, tot gedecentraliseerde financiële staking-platforms waarmee gebruikers letterlijk de regels van het platform kunnen bepalen - zonder tussenkomst van een centrale entiteit die alles onder controle heeft - de toekomst kan er dus best rooskleurig uitzien.

Maar het is niet genoeg.

Alledaagse apps die we op onze telefoons gebruiken, werken nog steeds onder een oude infrastructuur. Ze gebruiken allemaal centrale servers en door het bedrijf uitgegeven ID's (de gemiddelde persoon heeft er ongeveer 70), en ze hebben allemaal bedrijven die eigenaar zijn van alle gegevens die door hun producten / klanten worden gegenereerd. Dit moet veranderen.

Het nieuwe internet, of Web 3.0, bouwt nieuwe infrastructuur en nieuwe wegen waarlangs gegevens kunnen reizen en opgeslaan worden. Door centrale servers te verwijderen, internet-ID's te laten uitgeven door openbare blockchains, in plaats van door bedrijven, en door gebruikers de keuze te geven over hoe hun gegevens worden opgeslagen, worden applicaties onderdeel van deze nieuwe machtsbeweging. Met gedecentraliseerd internet kan het populaire gezegde "Als het gratis is, ben jij het product" eindelijk als onwaar worden bewezen. Hoe? Omdat Web 3.0 een wereldwijde beweging en geen bedrijf is.

Dit is hoe het internet altijd bedoeld was: een enorm, gedecentraliseerd slim netwerk dat niemand controleert, zoals ons universum, onze hersenen, onze oceanen en nu onze culturele bewegingen. Gedecentraliseerde sociale media zijn al in ontwikkeling, met gedecentraliseerde versies van Twitter, LinkedIn en WhatsApp in de maak.

2021 is het begin van het einde voor de oude kracht van het internet. Naar mijn mening had het niet snel genoeg kunnen zijn.


08/02/2021 - 02u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram