x Oud archief

GameStop short squeeze benadrukt de kracht van decentralisatie

cryptostheen 2 min lezen

Het succes van de GameStop short squeeze om de prijs boven de $370 te duwen – en de reactie van gecentraliseerde autoriteiten en markten daarop – heeft volgens sommigen in de crypto-industrie de behoefte aan gedecentraliseerde financiering benadrukt.

Het aandeel, dat eerder deze maand voor minder dan $20 per aandeel werd verhandeld, werd door leden van de r/WallStreetBets subreddit beschouwd als aangevallen door een hedgefonds dat een grote shortpositie in het aandeel had onthuld.

Als gevolg van de sterke stijging die op Reddit werd gecoördineerd en uitgevoerd door individuele handelaren die platforms als TD Ameritrade en Robinhood gebruiken. Hedgefonds Melvin Capital Management verloor in totaal $3,75 miljard door hun enorm, verliesmakende shortpositie op GME te moeten sluiten.

Verschillende gecentraliseerde handelsplatforms hebben nu limieten gesteld aan de handel in aandelen en de directeur van de NASDAQ – de beurs waarop GME is genoteerd – suggereerde dat de handel tijdelijk zou kunnen worden stopgezet op aandelen die doelbewust door internetgebruikers worden aangevallen, om beleggers de kans te geven om “opnieuw te kalibreren”.

Het was even hard schrikken toen de subreddit achter de short squeeze, WallStreetBets, tijdelijk offline werd gehaald en het Discord-kanaal werd opgeschort, blijkbaar vanwege “problemen” met het onder controle houden van inhoud.

De crypto community kijkt gefascineerd toe nu de traditionele markten op cryptomarkten beginnen te lijken, maar dan vele malen erger.

Mike Novogratz, CEO van digitaal vermogensbeheerbedrijf Galaxy Digital, vergeleek wat er met GME gebeurde met “een gigantische goedkeuring van DeFi” op Twitter en noemde het “een revolutie die begon met mensen die de centrale autoriteit niet vertrouwden”. Hij maakte ook vergelijkingen tussen de op Reddit gebaseerde beweging en het huidige sociale klimaat van ongelijkheid dat de VS en vele andere landen de afgelopen jaren in zijn greep heeft.

Anthony Scaramucci van SkyBridge Capital – die ongeveer $385 miljoen in BTC bezit – gelooft ook dat recente gebeurtenissen rond GME positief zijn voor de toekomst van Bitcoin, en vertelde Bloomberg dat het meer bewijs is dat Bitcoin gaat werken.

Maar niet iedereen was onder de indruk, inclusief Jim Cramer van CNBC, die de betekenis van het evenement vernederde in een recente aflevering van Mad Money.

“Hoe vermakelijk deze bewegingen ook zijn, dit spul is slechts een bijzaak”, zei Cramer. Aan het eind van de dag denk ik niet dat een Reddit-forum het ‘huis’ naar beneden kan halen.”

“Ze kiezen ondergewaardeerde aandelen, openen grote shortposities en gaan met hen mee. Dat kan gekke bewegingen in een handvol aandelen veroorzaken, maar het is niet genoeg om de hele markt te verplaatsen. Kom op.”

De overweldigende stijging in GameStop werd gezien door derivaten en futures -specialisten op FTX. Een tokenized versie van GME futures werd op de lijst gezet voor handel tegen een op cryptocurrency gebaseerd onderpand. De listing op FTX van GME komt op een moment dat platforms zoals TD Ameritrade en Robinhood beperkingen opleggen.

Gestuwd door handel tijdens de sluiting van de markten op kleinere, niet-traditionele platforms, opende de prijs van GME woensdag op $354,83, wat neerkomt op een winst van 140% van de ene op de andere dag.


Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

28/01/2021 – 05u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.