10 maart 2021

Gegevens laten zien dat Bitcoin goud ‘vervangt’ als waardeopslag

Bitcoin, het ‘digitale goud’, geeft de real deal een run voor zijn geld. Of dat blijkt tenminste uit de gegevens.

Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat investeerders in de huidige tijd met een ongekend tempo Bitcoin opscheppen, waarbij de cryptocurrency snel een onderdeel wordt van portefeuilles over de hele wereld.

Een groot deel van de push wordt geleid door beleggers die op zoek zijn naar een alternatief, niet-gecorreleerd activum voor traditionele instrumenten zoals obligaties of aandelen, te midden van de vrees voor wereldwijde inflatie en sombere economische vooruitzichten.

Mike McGlone, een grondstoffenanalist voor Bloomberg, zei onlangs in een tweet dat de groei van Bitcoin die van zelfs goud schijnbaar overschaduwde. “Digitaal goud duwt de oude garde opzij. Goud zal altijd een plaats hebben in sieraden- en muntenverzamelingen, maar de meeste indicatoren wijzen op een versneld tempo waarin Bitcoin het edelmetaal vervangt als een waardeopslag in de portefeuille van beleggers,” zei hij.

Het is een verklaring waar zelfs Michael Saylor, de Bitcoin-liefhebbende CEO van softwarebedrijf MicroStrategy, over grapte: "De Bitcoin-draak verslindt het Koninkrijk van Goud."

Goud wordt sinds millennia gebruikt als historische waardeopslag en ruilmiddel. Maar het edelmetaal heeft in het afgelopen decennium veel van zijn allure voor investeerders verloren, en meer nog in het afgelopen jaar: de prijzen zijn sinds een piek in augustus 2020 met bijna 15% gedaald, ondanks het feit dat financiële activa over de hele wereld in die periode omhoog schoten.

De daling heeft ertoe geleid dat veel institutionele beleggers hun treasury-strategie heroverwegen en in plaats daarvan overgaan op waardevollere aandelen en Bitcoin. MicroStrategy zette het institutionele Bitcoin-momentum op gang met een initiële aankoop van $175 miljoen in augustus vorig jaar, voordat hij verder ging met het verzamelen van meer dan $2 miljard aan activa met een waarde vandaag de dag van meer dan $5 miljard.

De Bitcoin rush

Technologiebedrijven zoals Square en Tesla hebben de afgelopen tijd ook Bitcoin gekocht, waarbij de eerste $50 miljoen heeft gekocht en de laatste de afgelopen maanden op verschillende tijdstippen meer dan $1,5 miljard heeft gekocht.

Het is niet alleen Bitcoin die is opgepikt. Meitu, een in Hongkong genoteerde app voor het bewerken van foto's, heeft nog geen week geleden meer dan $22 miljoen aan Ethereum opgehaald naast een Bitcoin-aankoop van $17 miljoen, waarbij hij de sterke fundamenten noemt als één van de redenen achter de aankoop.

Daarnaast kondigde een Noorse miljardair de investering van zijn bedrijf in Bitcoin aan, terwijl hij benadrukt dat het riskant is om geen geld in de toonaangevende cryptocurrency te stoppen.

In een brief aan aandeelhouders onthult Kjell Inge Røkke dat zijn Noorse holding Aker Seetee heeft opgericht, een bedrijf dat zich toelegt op investeringen in Bitcoin en het Bitcoin-ecosysteem.

“Ten eerste zullen we Bitcoin gebruiken als onze schatkist-reserve en om toe te treden tot de gemeenschap. In Bitcoin-taal zullen we hodlers zijn. We zullen anders zijn, maar additief. Misschien niet zo rebels als de cypherpunks die Bitcoin hebben uitgevonden. Maar veel progressiever dan de meeste gevestigde bedrijven. Het team van Seetee draait al open-source Bitcoin-betalingsservers en zal actief blijven bijdragen aan de crypto-gemeenschap."

Ondertussen zeggen sommigen dat Bitcoin en goud naast elkaar kunnen bestaan. Een rapport dat vorige maand werd vrijgegeven door de Amerikaanse bank Goldman Sachs zei dat de twee activa elkaar niet konden "kannibaliseren", eraan toevoegend dat er "genoeg ruimte was voor beide".

De bank zei dat Bitcoin een meer 'risico-on'-spel was, terwijl goud een 'defensief’ spel was, waarbij de eerste een andere rol speelde in een portefeuille vanwege zijn historische volatiliteit.


Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

10/03/2021 - 16u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram