18 oktober 2021

Grayscale bevestigt officieel plan om aanvraag in te dienen voor Bitcoin Spot ETF

Het investeringsbedrijf bekend van zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), is van plan om begin volgende week een aanvraag in te dienen om zijn cryptofonds om te zetten in een spot ETF.

De toonaangevende vermogensbeheerder, Grayscale Investments, heeft officieel bevestigd dat het van plan is een aanvraag in te dienen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission om zijn Bitcoin Trust om te zetten in een Bitcoin exchange-traded fund (ETF).

In een lange thread zei Jennifer Rosenthal, de communicatiedirecteur van het bedrijf, dat Grayscale klaar zal zijn om de SEC om goedkeuring te vragen zodra er een "duidelijke" en "formele" aanwijzing van de toezichthouder is.

Indien goedgekeurd, zou de Bitcoin spot ETF (of tracker) worden gedekt door echte Bitcoins, in plaats van derivaten die de prijs van de cryptomunt volgen. Grayscale heeft al een aanzienlijk deel in handen van de circulerende voorraad BTC.

Bitcoin onder beheer van Grayscale // Bron: Glassnode

Barry Silberts, de oprichter van Digital Currency Group en Grayscale Investments, hintte op Twitter naar aankomende veranderingen voor GBTC. Hij grapte, "Vrienden laten vrienden geen op futures gebaseerde ETF's kopen en houden." Hoewel er een kern van waarheid achter de uitspraak kan zitten.

De Bitcoin futures ETF is een stap in de goede richting om cryptomunten toegankelijker te maken voor de alledaagse belegger; veel beleggers hebben echter betoogd dat het gebruik van derivaten door de ETF, die worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange (CME), veel te ondergeschikt zouden blijken te zijn in vergelijking met een spot ETF met echte Bitcoin.

Eerste Bitcoin ETF gaat dinsdag van start

De SEC onthulde eerder vandaag in een document dat de Bitcoin futures ETF van ProShares dinsdag van start zal gaan op de New York Stock Exchange onder de ticker BITO. In plaats van de onderliggende waarde te repliceren zal het fonds handelaren en beleggers blootstelling bieden aan CME Bitcoin futures (BTC1!).

Silbert stond kritisch tegenover het goedkeuren van een ETF op basis van futurescontracten. Marktanalisten beweren dat futures ETF's te duur en ingewikkeld zijn.

Aandelen van het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) worden momenteel verhandeld tegen een korting van 15,5%, waarbij de lancering van de eerste ETF's de vraag naar het fonds van $38 miljard verder verzwakt.

In hun eerder deze week gepubliceerde onderzoeksverslag beweerden analisten van Bloomberg Intelligence dat de goedkeuring van op futures gebaseerde ETF's het "slechtste scenario" zou zijn voor Grayscale:

"Het onvermogen om voor een langere periode het fonds niet te kunnen omzetten, te midden van potentiële concurrentie van nieuw gelanceerde Bitcoin ETF's, zou de vraag naar GBTC kunnen uithollen en zijn korting kunnen vergroten."


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram