x Oud archief

Handel op het darknet brengt recordbedrag van $1,7 miljard aan cryptocurrencies op

cryptostheen 3 min lezen

In de loop van 2020 haalden darknet-markten in totaal een recordbedrag van $1,7 miljard aan cryptocurrencies binnen, maar één enkel platform was verantwoordelijk voor 75% van dat cijfer, volgens een blogpost van een aankomend rapport dat werd gepubliceerd door crypto-onderzoeksbedrijf Chainalysis.

Het aantal individuele aankopen op darknet-markten daalde in 2020 en hun inkomsten bleven grotendeels stabiel in vergelijking met 2019. Eén van de platforms viel echter op: een darknet-markt genaamd Hydra.

Verdiensten uit darknet-markten // Bron: Chainanlysis

Hydra was niet alleen verantwoordelijk voor 75% van de wereldwijde inkomsten van darknet-markten in 2020, maar het is enigszins uniek omdat het alleen Russisch sprekende landen bedient, ontdekten de onderzoekers. Tegelijkertijd is het momenteel het grootste platform in zijn soort ter wereld.

“Hydra is een grote motor van het unieke landschap van cryptocriminaliteit in Oost-Europa. Oost-Europa heeft één van de hoogste percentages in cryptocurrency-transactievolumes die verband houden met criminele activiteiten en is, dankzij Hydra, de enige regio met een criminele dienst als één van de top tien entiteiten die cryptocurrency-waarde naar de regio sturen,” legden de onderzoekers uit.

75% van de verdienste uit darknet-markten is afkomstig van Hydra // Bron: Chainanalysis

En het platform kan uiteindelijk ook uitbreiden naar Engelstalige landen. Daartoe kondigde Hydra zelfs aan dat het van plan is $146 miljoen op te halen via een eerste muntaanbieding (ICO) die zal dienen om Eternos te creëren, een wereldwijde darknet-markt die niet beperkt is tot Oost-Europa. Het lijkt er echter op dat ook criminele ondernemingen te lijden hebben onder de coronavirus-pandemie, omdat dit het plan heeft vertraagd, aldus Chainalysis.

Maar wanneer Hydra uiteindelijk zijn hoofd uitbreidt naar de VS en Europa, zou het veel nieuwe kopzorgen kunnen veroorzaken voor de lokale wetshandhaving dankzij het ‘Uber-achtige’ systeem van het platform voor het toewijzen van de bezorging van drugs aan anonieme koeriers.

“De koeriers geven hun pakketten af op afgelegen, verborgen openbare locaties, gewoonlijk ‘drops’ genoemd, die vervolgens worden gedeeld met de kopers. Op die manier wordt er niet fysiek geruild, en in tegenstelling tot traditionele darknet-markten hoeven verkopers geen risico te lopen om het traditionele post- en pakketsysteem te gebruiken.”

Afgezien van Hydra en andere markten die bepaalde regio’s bedienen, was darknet-activiteit in 2020 minder overheersend in Engelstalige en Europese landen. Enkele van de grootste platforms zijn hier meestal fraudewinkels – in tegenstelling tot drugsmarktplaatsen – die gegevens van creditcards en andere gestolen persoonlijke gegevens aan oplichters en hackers verkopen.

Volgens het rapport stromen bijna alle cryptocurrencies naar darknet-markten vanuit gecentraliseerde, peer-to-peer en risicovolle handelsplatformen. Met name het aandeel van de gekende crypto exchanges in dit proces is in 2020 gestegen tot 46%, wat suggereert dat een versnelde acceptatie van digitale activa onvermijdelijk heeft geleid tot de toestroom van nieuwe klanten op darknet-markten.

Geografisch gesproken waren gebruikers uit Europa en Noord-Amerika in 2020 de meest frequente klanten van darknet-markten.

“Oost-Europa ontvangt ook verreweg de meeste waarde van de adressen van leveranciers op de darknet-markt, hoewel dit grotendeels te danken is aan de enorme volumes van Hydra, een belangrijke uitschieter”, merkten de onderzoekers op, en voegden daaraan toe: “Noord- en West-Europa ontvangt aanzienlijke bedragen evenals Centraal- en Zuid-Azië, Oceanië, Oost-Azië, Latijns-Amerika en Noord-Amerika.”

Over het algemeen waren de VS, Rusland, Oekraïne en China leidend in termen van zowel verzonden als ontvangen waarde van darknet-markten.


03/02/2021 – 01u45
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.