x Oud archief

Het bankensysteem verbruikt twee keer meer energie dan Bitcoin, volgens onderzoek

cryptostheen 2 min lezen

Temidden van de aanhoudende zorgen over het energieverbruik van Bitcoin (BTC), stelt een nieuwe studie dat het traditionele bankensysteem veel meer energie verbruikt dan het netwerk van Bitcoin.

Het cryptocurrency bedrijf van Michael Novogratz, Galaxy Digital, heeft vrijdag een rapport uitgebracht met de titel ‘Over het energieverbruik van Bitcoin: een kwantitatieve benadering van een subjectieve vraag’, dat open-source toegang biedt tot zijn methodologie en berekeningen.

Samengesteld door de miningafdeling van Galaxy, schat de studie het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Bitcoin op 113,89 terawatt per uur, inclusief energie voor de vraag naar miners, het stroomverbruik van miners, het stroomverbruik van mining pools en het stroomverbruik van de nodes. Dit bedrag is volgens de schattingen van Galaxy minstens twee keer lager dan het totale energieverbruik van zowel het bankwezen als de goudindustrie op jaarbasis.

Energieverbruik (naar schatting) op jaarbasis // Bron: Galaxy Digital

Hoewel het energieverbruik van Bitcoin transparant is en gemakkelijk in realtime kan worden gevolgd met behulp van tools zoals Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, is de evaluatie van het energieverbruik van de goudindustrie en het traditionele financiële systeem niet zo eenvoudig, stelt Galaxy Digital Mining.

“De bankensector rapporteert niet rechtstreeks gegevens over het elektriciteitsverbruik”, zegt het rapport, eraan toevoegend dat het retail- en commerciële bankensysteem meerdere afwikkelingslagen vereist, terwijl Bitcoin de definitieve afwikkeling biedt.

Gezien de schattingen van Galaxy van het stroomverbruik door datacentra, bankfilialen, geldautomaten en datacenters van kaartnetwerken, wordt het totale jaarlijkse energieverbruik van het bankensysteem geschat op 263,72 TWh wereldwijd.

Om het energieverbruik van de goudindustrie te berekenen, heeft Galaxy Digital Mining schattingen geïmplementeerd voor de totale uitstoot van broeikasgassen in de industrie, zoals vermeld in het rapport van de World’s Gold Council getiteld ‘Goud en klimaatverandering: huidige en toekomstige gevolgen’. Zoals geschat in de studie, gebruikt de goudindustrie ongeveer 240,61 TWh per jaar.

“Deze schattingen sluiten mogelijk de belangrijkste bronnen van energieverbruik en emissies uit die neveneffecten zijn van de goudindustrie, zoals de energie- en koolstofintensiteit van de banden die in goudmijnen worden gebruikt.”

De analyse van Galaxy Digital van het energieverbruik van Bitcoin komt te midden van een grote crash in de cryptomarkt die volgt op de beslissing van Tesla CEO Elon Musk om te stoppen met het accepteren van BTC als betalingsmiddel vanwege milieuproblemen. “Cryptocurrency is op veel niveaus een goed idee en we geloven dat het een veelbelovende toekomst heeft, maar dit mag niet ten koste gaan van het milieu”, schreef de CEO vorige week op Twitter.

De beweging van Musk leidde tot brede kritiek van de crypto community, waarbij sommigen beweerden dat SpaceX zijn raketten zou moeten overschakelen op “duurzamere energie” om er niet “uit te zien als een beslissingsloze grote hypocriet”.

Cryptocurrencies verloren meer dan $500 miljard nadat Musk met zijn aankondiging naar Twitter ging, waarbij Bitcoin afgelopen nacht voor het eerst sinds begin februari onder het niveau van $43.000 daalde. De CEO bracht blijkbaar meer stress op de markt door te laten doorschemeren dat Tesla plannen zou hebben om Bitcoin binnenkort van zijn balans te dumpen.

[mcrypto id=”8342″]

Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

17/05/2021 – 16u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.