x Oud archief

IMF brengt richtlijnen uit voor een uniform wereldwijd regelgevingskader voor cryptomunten

cryptostheen 1 min lezen

In een blogbericht benadrukte het IMF dat de wereldwijde regelgeving voor cryptomunten moet streven naar het bieden van een gelijk speelveld voor alle partijen. Volgens het agentschap moet het kader dienstverleners op het gebied van crypto-activa verplichten om een volledige vergunning te krijgen van de relevante agentschappen.

Het IMF merkt op dat de vergunningverlening aan dergelijke entiteiten duidelijk en alomvattend moet zijn door het aanbieden van bepaalde aangewezen rollen.

Daarnaast geeft het IMF aan dat de regelgeving moet aansluiten bij het primaire gebruik van cryptocurrencies naast stablecoins. Volgens het IMF:

“Voor beleggingsdiensten en -producten zouden bijvoorbeeld soortgelijke eisen moeten gelden als voor effectenmakelaars en -handelaars, waarop toezicht wordt gehouden door de effectenregelgever. Voor diensten en producten voor betalingen zouden soortgelijke vereisten moeten gelden als voor bankdeposito’s, waarop toezicht wordt gehouden door de centrale bank of de toezichthoudende autoriteit voor betalingen.”

Tot slot heeft het IMF opgeroepen tot het verstrekken van richtlijnen door de relevante autoriteiten voor gereguleerde financiële instellingen met betrekking tot hun blootstelling aan en betrokkenheid bij digitale activa.

Het IMF merkte bijvoorbeeld op dat indien banken besluiten bewaringsdiensten aan te bieden, de regelgeving dergelijke instellingen zou moeten verplichten de daaruit voortvloeiende risico’s in kaart te brengen.

Destabilisering tussen de instroom en uitstroom van liquiditeit

Volgens het IMF is er voor een uniform regelgevingskader voor crypto behoefte aan grensoverschrijdende samenwerking om de opkomende uitdagingen in de crypto-industrie aan te pakken. Het IMF waarschuwde ook dat ongecoördineerde wereldwijde regelgevende maatregelen de geldstromen zouden kunnen destabiliseren.

“Het sector- en grensoverschrijdende karakter van cryptomunten beperkt de effectiviteit van nationale benaderingen. Landen volgen zeer verschillende strategieën en de bestaande wet- en regelgeving laat wellicht geen nationale aanpak toe die alle elementen van deze activaklasse uitgebreid dekken,” voegde het IMF eraan toe.

Het agentschap erkende echter dat het opstellen van uniforme regelgeving een grote uitdaging is, maar dat de betrokken partijen onmiddellijk moeten beginnen te werken aan een kader aangezien de industrie in een sterke opmars is.

Tegelijkertijd benadrukte het IMF dat wanneer instanties regelgeving opstellen, zij ernaar moeten streven het innovatieve aspect met betrekking tot cryptocurrencies en blockchaintechnologie te beschermen.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.