13 december 2021

IMF brengt richtlijnen uit voor een uniform wereldwijd regelgevingskader voor cryptomunten

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorgesteld kader vrijgegeven dat erop gericht is regelgeving voor cryptocurrencies op mondiaal niveau mogelijk te maken.

In een blogbericht benadrukte het IMF dat de wereldwijde regelgeving voor cryptomunten moet streven naar het bieden van een gelijk speelveld voor alle partijen. Volgens het agentschap moet het kader dienstverleners op het gebied van crypto-activa verplichten om een volledige vergunning te krijgen van de relevante agentschappen.

Het IMF merkt op dat de vergunningverlening aan dergelijke entiteiten duidelijk en alomvattend moet zijn door het aanbieden van bepaalde aangewezen rollen.

Daarnaast geeft het IMF aan dat de regelgeving moet aansluiten bij het primaire gebruik van cryptocurrencies naast stablecoins. Volgens het IMF:

"Voor beleggingsdiensten en -producten zouden bijvoorbeeld soortgelijke eisen moeten gelden als voor effectenmakelaars en -handelaars, waarop toezicht wordt gehouden door de effectenregelgever. Voor diensten en producten voor betalingen zouden soortgelijke vereisten moeten gelden als voor bankdeposito's, waarop toezicht wordt gehouden door de centrale bank of de toezichthoudende autoriteit voor betalingen."

Tot slot heeft het IMF opgeroepen tot het verstrekken van richtlijnen door de relevante autoriteiten voor gereguleerde financiële instellingen met betrekking tot hun blootstelling aan en betrokkenheid bij digitale activa.

Het IMF merkte bijvoorbeeld op dat indien banken besluiten bewaringsdiensten aan te bieden, de regelgeving dergelijke instellingen zou moeten verplichten de daaruit voortvloeiende risico's in kaart te brengen.

Destabilisering tussen de instroom en uitstroom van liquiditeit

Volgens het IMF is er voor een uniform regelgevingskader voor crypto behoefte aan grensoverschrijdende samenwerking om de opkomende uitdagingen in de crypto-industrie aan te pakken. Het IMF waarschuwde ook dat ongecoördineerde wereldwijde regelgevende maatregelen de geldstromen zouden kunnen destabiliseren.

"Het sector- en grensoverschrijdende karakter van cryptomunten beperkt de effectiviteit van nationale benaderingen. Landen volgen zeer verschillende strategieën en de bestaande wet- en regelgeving laat wellicht geen nationale aanpak toe die alle elementen van deze activaklasse uitgebreid dekken," voegde het IMF eraan toe.

Het agentschap erkende echter dat het opstellen van uniforme regelgeving een grote uitdaging is, maar dat de betrokken partijen onmiddellijk moeten beginnen te werken aan een kader aangezien de industrie in een sterke opmars is.

Tegelijkertijd benadrukte het IMF dat wanneer instanties regelgeving opstellen, zij ernaar moeten streven het innovatieve aspect met betrekking tot cryptocurrencies en blockchaintechnologie te beschermen.


Eenvoudig cryptocurrencies kopen kan met Bancontact, creditcard of via SEPA banktransfer bij een online handelsplatform. Bij dezelfde website kunt u deze dan ook terug verkopen en/of verhandelen. Lees meer.

Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram