Tijdens het Singapore Fintech Festival benadrukte Kristalina Georgieva, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de voordelen van door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC's) in haar toespraak. Georgieva drong er bij beleidsmakers op aan om CBDC's actief te overwegen en mogelijk over te nemen, in navolging van een vergelijkbare boodschap van Christine Lagarde, haar voorganger, vijf jaar geleden.
Georgieva benadrukte de noodzaak voor de publieke sector om zich voor te bereiden op de implementatie van CBDC's en gerelateerde betalingsplatforms in de toekomst. Ze erkende de snelle vooruitgang van technologische ontwikkelingen, waarbij ze het voorbeeld aanhaalde van ChatGPT dat in twee maanden 100 miljoen gebruikers bereikte, een prestatie die normaal gesproken drie jaar duurt voor applicaties.
Waarschuwend dat de wereld zich snel ontwikkelt met nieuwe technologieën, adviseerde Georgieva landen om open te blijven staan voor de mogelijke implementatie van CBDC's in de nabije toekomst. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, onderzoeken momenteel of overwegen CBDC's, hoewel velen erkennen dat er aanzienlijke obstakels zijn voordat implementatie mogelijk is.
In augustus gaf de centrale bank van Canada toe dat er "aanzienlijke" obstakels zijn voor de implementatie van een CBDC. Een enquête van de Bank for International Settlements in juli onthulde een grote vraag naar het verkennen van CBDC's, waarbij 94% van de ondervraagde banken interesse toonde.
Georgieva benadrukte de veelzijdige voordelen van CBDC's, waarbij ze opmerkte dat ze fysiek geld kunnen vervangen, vooral in eilandeconomieën waar distributie kostbaar is. Ze noemde ook hun rol bij het versterken van de financiële veerkracht in meer geavanceerde economieën en het verbeteren van de financiële inclusie in regio's met beperkte toegang tot traditioneel bankieren.
Ter aanmoediging van centrale banken die geïnteresseerd zijn in CBDC's om een ondernemersmentaliteit aan te nemen, benadrukte Georgieva het belang van communicatiestrategieën en prikkels voor distributie, integratie en adoptie. Ze merkte op dat momenteel 60% van de landen CBDC's aan het verkennen is.
Georgieva benadrukte het belang van CBDC's bij het vergemakkelijken van grensoverschrijdende betalingen, in lijn met de opvattingen van Agustin Carstens, de algemeen directeur van de Bank for International Settlements, eind september. Ze suggereerde dat de publieke sector wellicht wat meer begeleiding moet bieden om veiligheid, efficiëntie en het tegengaan van fragmentatie in het evoluerende landschap te waarborgen.
Naast haar toespraak kondigde het IMF ook een 'CBDC handleiding' aan, waarin verschillende stappen worden uitgelegd om CBDC's te verkennen. Deze handleiding heeft tot doel centrale banken te helpen bij het navigeren door de complexiteiten van de ontwikkeling van CBDC's, met een focus op het bevorderen van veiligheid en efficiëntie in de financiële sector.
Central Bank Digital Currencies (CBDC's) brengen risico's met zich mee, waaronder bedreigingen voor de privacy door gecentraliseerd toezicht, potentiële financiële instabiliteit als mensen overstappen van bankdeposito's naar CBDC's, kwetsbaarheden op het gebied van cyberbeveiliging, uitdagingen voor traditionele monetaire beleidsinstrumenten, het risico van bankruns tijdens economische recessies en de mogelijke ontwrichting van het internationale monetaire stelsel.
Bitcoin (BTC), als gedecentraliseerd netwerk en digitale munt, biedt potentiële oplossingen voor sommige risico's die gepaard gaan met CBDC's. Het gedecentraliseerde karakter zorgt voor meer privacy, omdat transacties pseudoniem zijn en niet centraal gecontroleerd worden. De onafhankelijkheid van Bitcoin van traditionele financiële systemen vermindert het risico op bankruns en beschermt het tegen kwetsbaarheden die geassocieerd worden met gecentraliseerde controle. Daarnaast verbetert de blockchaintechnologie die aan Bitcoin ten grondslag ligt de cyberveiligheid door een veilig en transparant grootboek te bieden. Het is echter belangrijk op te merken dat Bitcoin ook zijn eigen uitdagingen heeft, zoals prijsvolatiliteit van de digitale munt en schaalbaarheidsproblemen.