x Oud archief

Jack Dorsey bouwt 'web5' aangedreven door Bitcoin

cryptostheen 2 min lezen

Block dochterbedrijf TBD heeft plannen aangekondigd om een nieuw gedecentraliseerd web te bouwen rond Bitcoin, waarmee oprichter Jack Dorsey zijn overtuiging onderstreept dat het grootste blockchainnetwerk een belangrijke rol zal spelen in de evolutie van het internet.

Het nieuwe project, genaamd ‘web5’, is het laatste op Bitcoin (BTC) gebaseerd project dat Dorsey nastreeft sinds hij in november 2021 aftrad als CEO van Twitter.

Terwijl web3 blockchaintechnologie en tokenization gebruikt om het internet te decentraliseren, wordt web5 gezien als een op identiteit gebaseerd systeem dat slechts gebruik maakt van één blockchain: Bitcoin. Namcios heeft op Twitter het concept van web5 uit de doeken gedaan in een reeks tweets waarin verschillende softwarecomponenten worden beschreven die samenwerken om de gebruikerservaring te verbeteren en gedecentraliseerd identiteitsbeheer mogelijk te maken.

Block heeft een hooggestemde visie van “het evolueren van het web” door voorrang te geven aan identiteitsbeheer // Bron: Block

Volgens Namcios maakt web5 gebruik van ION, dat zij omschrijven als een “open, openbaar en permissieloos DID-netwerk dat draait op de blockchain van Bitcoin”.

De Web3 Foundation beschrijft DID’s als gedecentraliseerde identifiers die “verifieerbare, gedecentraliseerde digitale identiteiten” mogelijk maken.

Web5 is in wezen een gedecentraliseerd webplatform, of DWP, dat ontwikkelaars in staat stelt om gedecentraliseerde apps te maken via DID’s en gedecentraliseerde nodes, volgens prototypes van TBD. Web5 zal ook een monetair netwerk hebben dat gecentreerd is rond BTC, wat de overtuiging van Dorsey weerspiegelt dat het digitale activum op een dag de valuta van het internet zal worden.

De motivatie van Dorsey voor het nastreven van een nieuw ontwikkelingsmodel voor het internet kan voortkomen uit zijn overtuiging dat web3 nooit echte decentralisatie zal bereiken. De Block CEO heeft publiekelijk kritiek geuit op web3 en de durfkapitaalbedrijven (VC’s) die de ontwikkeling ervan ondersteunen. In december 2021 tweette Dorsey dat individuen niet de eigenaar zijn van web3 – VC’s en hun partners wel. “Het zal nooit ontsnappen aan hun prikkels,” zei hij. “Het is uiteindelijk een gecentraliseerde entiteit met een ander label.”

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.