12 december 2020

Kennisbank: Bitcoin, aandelen, goud of obligaties? - Hoe u uw zuurverdiende geld kunt bewaren

De financiële wereld verandert. Nieuwe activa vormen een uitdaging voor enkele van de meest betrouwbare en populaire investeringen uit de recente geschiedenis.

Nu er wereldwijd massaal geld wordt gedrukt om monetaire stimulansen te ondersteunen, stroomt nieuw geld in een ongekend tempo naar de markten. De aanhoudende golf van oorlogen, crisissen, pandemieën ... heeft de volatiliteit van vele financiële markten vergroot, nieuwe dieptepunten en hoogtepunten zijn tegenwoordig een dagelijks verschijnsel in alle markten en dus niet alleen in de cryptomarkt. Het is dan ook niet eenvoudig om het tempo van de moderne financiële markten bij te houden.

Om de storm te overleven en voor te bereiden op een betere toekomst, is het essentieel om alle beschikbare opties te overwegen en uw bestaande portfolio verstandig te innoveren. Als u nieuw bent, zal dit artikel u helpen de basismogelijkheden te begrijpen.

Het maakt niet uit of uw doel is om een nieuwe auto te kopen, uw bestaande schulden af te betalen, een nieuw of extra huis te kopen of gewoon te sparen voor de toekomst. Minimaal één van deze 4 investeringen zou in ieders portefeuille moeten zitten.

Obligaties (bonds)

Obligaties zijn een eenvoudig beleggingsinstrument, maar worden niet vaak gebruikt bij jonge beleggers. U kunt een obligatie zien als een schuldbewijs die is uitgegeven door een bedrijfs- of overheidsinstantie om een lening te verkrijgen. In ruil daarvoor ontvangen de investeerders jaarlijkse rente betaald als een percentage van de nominale waarde. Obligaties zijn beleggingen met een laag risico en lage rendementen, die gewoonlijk worden gebruikt om portefeuilles in evenwicht te brengen en de volatiliteit te verminderen. Het jaarlijkse rendement kan variëren van licht negatief tot maximaal 1%.

Theoretisch gezien hebben obligaties een onbeperkt aanbod en het is aan de emittent (uitgever) om het aanbod te bepalen. Als een bedrijf of overheid meer geld nodig heeft, kan het meer obligaties uitgeven om extra investeringen te verkrijgen.

U kunt obligaties kopen van banken, makelaars en andere financiële instellingen. Om serieus te worden genomen en als een aantrekkelijke klant te worden gezien, moet u uw investering beginnen met $50.000 of meer.

 • Risico (volatiliteit): laag
 • Min. investering: afhankelijk van de obligatie, meestal $1.000 of meer
 • Looptijd: het minimum voor kortlopende obligaties is één jaar, meestal tien jaar of langer
 • Deelbaarheid: geen, obligaties worden verkocht als afzonderlijke eenheden

Goud (gold)

Aan goud valt er weinig uit te leggen. Het is al eeuwenlang de meest populaire veilige haven (safe haven) en waardeopslag (store of value). In het verleden gebruikten centrale banken goud om de meeste fiatvaluta's te ondersteunen, inclusief de Amerikaanse dollar. Goud is populair onder alle generaties en u kunt fysiek goud of een ETF (digitale goudaandelen) kopen. Elk heeft zijn voor- en nadelen, maar in dit artikel kijken we naar het investeringspotentieel, dat in principe voor beide hetzelfde is.

Van de vele redenen waarom goud waarde heeft, is schaarste misschien wel de belangrijkste. Goud is schaars en we weten dat er nog maar een beperkte hoeveelheid van over is in de aardkorst. Nieuwe technologieën, verkenning van de ruimte en onontdekte goudafzettingen kunnen echter de schaarste van goud negatief beïnvloeden.

U kunt goud kopen bij banken, makelaars, beurzen en zelfs fysieke winkels die fysiek goud voor contant geld verkopen. De meeste reguliere beurzen staan ​​initiële investeringen toe vanaf ongeveer 5-10 ounces goud ($1.740/ounce), maar nieuwe beurzen maken kleinere aankopen mogelijk, vanaf slechts een paar dollar. In de afgelopen 10 jaar (sinds de populariteit van Bitcoin toenam) presteerde goud echter niet meer tot negatief.

 • Risico (volatiliteit): gemiddeld
 • Min. investering: afhankelijk van de beurs, beginnend bij enkele dollars
 • Looptijd: geen, koop en verkoop op elk moment
 • Deelbaarheid: beperkt, het is moeilijk (en verlieslatend) om fysieke goudstaven in kleinere fracties te verdelen

Aandelen (stocks, equities)

De S&P 500 is een beursindex die de aandelenprestaties meet van 500 grote bedrijven die genoteerd zijn aan de Amerikaanse beurzen. Het is eigenlijk een mand van 500 bedrijven uit de VS, waaronder Apple Inc., Amazon, Facebook, Microsoft, Tesla, Berkshire Hathaway en veel meer.

S&P 500 en andere aandelenfondsen zijn digitaal uitgegeven aandelen van een mandje van bedrijven. De prestaties en financiële gezondheid van deze bedrijven hebben invloed op de prijs en er kunnen altijd meer worden uitgegeven.

U kunt S&P eenvoudig online verkrijgen via veel verschillende beurzen en platforms. Het is één van de meest gevolgde aandelenindices. De eerste prijszetting van de S&P 500 vond plaats in augustus 1982 tegen een prijs van slechts $102,42. De huidige prijs is meer dan $4.200 en het 5-jaarlijks rendement voor de S&P 500 ligt iets onder de 100%, waardoor het een wenselijke langetermijninvestering is. Andere populaire fondsen vergelijkbaar met S&P 500 zijn de Nasdaq 100 en Dow Industrial. Tenslotte hebben we de beursindex BEL20 voor België en de AEX voor Nederland.

 • Risico (volatiliteit): hoog
 • Min. investering: afhankelijk van de broker, sommige vereisen geen minimum
 • Looptijd: geen, koop en verkoop op elk moment
 • Deelbaarheid: koop en verkoop fracties met een nominale waarde

Bitcoin

Het meest recentste en eenvoudigste investeringsvehikel op de lijst is de toonaangevende cryptocurrency, gecreëerd door Satoshi Nakamoto in 2009. Bitcoin, vaak vernoemd als het digitale goud, eerlijk geld of 'store of value', trok de afgelopen jaren de aandacht van het publiek en werd de meest populaire investering voor beleggers onder de 30. De waarde van Bitcoin komt voort uit verschillende eigenschappen en fundamenten, maar over het algemeen wordt het vooral gewaardeerd om zijn schaarste, bestendigheid voor censuur, veiligheid en transactiegemak.

In vergelijking met goud is het aanbod van Bitcoin bekend, verifieerbaar en beperkt. Er zal ooit slechts 21 miljoen BTC zijn en nooit meer. De community verwacht dat de miners de laatste sats in het jaar 2140 zullen delven.

Van alle 4 activa op de lijst is Bitcoin de enige die het hele jaar door 24/7 beschikbaar is om te verhandelen. U kunt BTC kopen op cryptocurrency exchanges zoals Binance, via P2P-handel, Bitcoin geldautomaten, vouchers of een breed scala aan fiatomwegen.

Risico (volatiliteit): zeer hoog
Min. investering: afhankelijk van de cryptobeurs, vaak beginnend bij slechts $20
Looptijd: geen, koop en verkoop op elk moment
Deelbaarheid: 1 Bitcoin (BTC) = 100.000.000 satoshi (sats)

Conclusie

Voor de komst van Bitcoin dicteerde de algemene kennis dat je voor obligaties moest gaan om je bezit langzaam maar zeker te laten groeien en dat het kopen van aandelen de beste gok was voor een maximale potentiële groei. De opkomst van Bitcoin in het afgelopen decennium, maar vooral de opkomst in de afgelopen jaren, heeft dit investeringsparadigma uitgedaagd. Het is bijna onmogelijk om te negeren hoe baanbrekend Bitcoin is geweest in onze perceptie van wat een waardeopslag is.

Afgelopen jaar hebben we te midden van wereldwijde onzekerheid veel instituties en bedrijven naar Bitcoin zien stromen. De enorme omvang van de waardestijging van Bitcoin, plus de verbeterde positie als een levensvatbare langetermijninvestering, heeft 's werelds beste cryptocurrency veranderd in misschien wel de meest haalbare optie voor het opslaan van uw zuurverdiende geld.


Join ons op Telegram!
Crypto Feed | Nieuws BE & NL

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram