2 december 2020

Kennisbank: het draaien van een Horizen Node

Op vraag van een aantal leden in onze Telegram groep, geeft onze moderator Joseph een woordje uitleg over het Horizen project.

Onderstaand artikel werd gepubliceerd naar aanleiding van een vraag uit de DCN Community. Opvattingen en meningen van de auteur zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormen in geen enkel geval financieel, investerings- of ander advies.

 • Horizen is een blockchain en cryptocurrency gefocused op privacy
 • Indirect een fork van Zcash
 • Heeft als doel het maken van smart contracts en dApps, gefocused op privacy en beveiliging
  • Maakt gebruik van een side-chain
 • Gebouwd op het POW (Proof Of Work) en POS (Proof Of Stake) reward systeem
 • Side chain en Directed Acyclic Graph moet Horizen een sterke leider maken als het gaat om schaalbaarheid
 • Kom meer te weten over de exacte werking

Wat zijn Nodes?

De definitie van een node kan erg verschillen afhankelijk van de context waarin het woord wordt gebruikt. In bijvoorbeeld een computer- of telecommunicatienetwerk kunnen nodes een specifieke functie hebben en bijvoorbeeld een verdeelpunt of communicatie-eindpunt zijn. Hoewel nodes vaak uit fysieke netwerkapparatuur bestaan, worden er steeds meer toepassingen ontwikkeld die gebruik maken van virtuele nodes. 

Simpel gezegd is een network node een punt waarop een bericht kan worden gecreëerd, ontvangen of verstuurd. Lees verder.

Wat is Horizen?

In mei 2017 lanceerde co-founders Robert Viglione and Rolf Versluis Zencash, een fork van ZClassic (die op zijn beurt een fork van Zcash is).

HoriZen is een blockchainplatform met een geavanceerde privacytechnologie. Deze technologie biedt iedereen met het ZEN token privacy en een volledige controle over hun digitale voetafdruk. Verder heeft ZEN een focus op onderzoek (maakt gebruik van zero-knowledge proofs).

Filosofie van ZEN

De filosofie van ZEN bestaat uit drie verschillende onderdelen. Autonomie, duurzaamheid en focus op onderzoek. Deze drie onderdelen vormen een rode draad in het vormgeven van de cryptocurrency.

Autonomie

Ten eerste voert ZEN een decentraal bestuursmodel. Hierdoor is ZenCash stabieler en meer immuun dan traditionele organisaties. Iedereen heeft gelijkwaardige mogelijkheden om deel te nemen aan besluitvorming. Dit gegeven zorgt voor een sterkere invloed van investeerders en het maakt ZenCash ongevoelig voor invloeden van buitenaf.

Duurzaamheid

Duurzaamheid, en dan vooral een duurzame economie, is voor de oprichters van HoriZen ook erg belangrijk. Ze bouwen aan een innovatief, resistent en duurzaam ecosysteem met economische stimulansen voor iedereen. Hiermee hopen ze positief te kunnen bijdragen aan een betere wereld. Van ZEN gaat maar liefst 88% naar de miners.

Focus op onderzoek

De focus op onderzoek is voor HoriZen ook erg belangrijk. Zo hechten zij onder andere veel belang aan het leveren van een bijdrage aan de algemene kennisontwikkeling rondom het cryptovaluta ecosysteem. Deze bijdrage leveren ze door actief te werken aan een reeks van onderzoeksprojecten. Dit zijn de nieuwe onderzoeksprojecten in het vooruitzicht:

 • Schaalbaarheidsstudie
 • Network Stack anonimisering
 • Studie naar decentrale autonome organisaties voor financieel beheer

De technologie achter ZenCash

Vertrouwelijk, veilig, niet-traceerbaar, resistent en mine-baar, dat zijn de punten die passen bij de technologie achter ZenCash.

Het eerste, en misschien zelfs wel het belangrijkste punt, is dat de valuta vertrouwelijk is. ZEN is een privacygericht platform op basis van zk-SNARKS technologie, met een decentrale Secure Node architectuur. ZenCash is de eerste virtuele munt met een integrale versleuteling van en tussen netwerkknooppunten (secure nodes). Op de blockchain zijn gegevens zoals zender, ontvanger en bedragen niet zichtbaar.

Controle over jouw digitale voetafdruk

Digitale voetafdruk is de naam van alle sporen die jij op het internet achterlaat en die voor iedereen zichtbaar zijn. Denk hierbij aan een tweet of bijvoorbeeld een reactie onder een foto. Zeker door het gebruik van social media zijn deze sporen vaak zichtbaar. Doordat gegevens zoals zender, ontvanger en bedragen niet zichtbaar zijn op de blockchain, heb je dus een controle over jouw digitale voetafdruk bij ZEN.

Waarom een Horizen node?

Horizen staat op nummer 1 als het gaat om active nodes, op het moment van schrijven zijn er ongeveer 36.375 actieve nodes. (Ethereum: 11.306; Bitcoin: 11.094).

Er zijn 2 soorten (verschillend in hoeveelheid coins die je moet ‘vastzetten’):

1. securenode (42 ZEN)

Rewards 2/12/2020

2. supernode (500 ZEN)

Rewards 2/12/2020

Bekijk de rewards op masternodes.online

Fun Fact: Je kan alle nodes volgen via hun tracer

Toekomst inzichten:

Met de Horizen Side Chains die in alpha mode gelaceerd zijn, kan nu worden uitgekeken naar de lancering van de full release van de sidechain.

Horizen Side Chains

Als dit alles is afgerond is het plan een scaling technology toe te voegen, genaamd: Directed Acyclic Graph (DAG).

 • Deze 2 technologieën zouden Horizen wel de pioneer op het vlak van de schaalbaarheid kunnen maken

Interesse om zelf een node op te starten? Spreek onze moderator ‘Joseph’ aan voor meer informatie.

DCN | Crypto Chat


02/12/2020 - 03u30
Moderator Joseph van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram