10 april 2021

Kennisbank: Particuliere belasting op cryptocurrencies in Nederland

De wetgever in Nederland beschouwt cryptocurrencies niet als betaalmiddel met bepaalde gevolgen als resultaat. Meer informatie kan u vinden op de website van belastingdienst.nl onder 'Werk en inkomen'.

Aangezien meer en meer Nederlanders in het bezit zijn van Bitcoin en andere cryptocurrencies is de grote vraag hoe het verder zit met de belastingaangifte in Nederland.

Volgens de overheid kan Bitcoin nog niet worden gezien als een wettig betaalmiddel. Toenmalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei het volgende over bitcoin: "Bitcoin is geen algemeen geaccepteerd of wettig betaalmiddel en daarmee geen geld in de algemeen aanvaarde definitie van dat begrip." Bitcoin valt op dit moment dus nog niet onder dezelfde belastingregels als de euro.

"Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale tegenpartij zoals een bank aan te pas komt. De meeste transacties in cryptovaluta vinden plaats via zogenoemde omwisselplatforms. Daar kunt u tegen betaling van regulier geld cryptovaluta aankopen of omwisselen tegen andere cryptovaluta. Ook via mining kunt u cryptovaluta verwerven."

De overheid van Nederland ziet cryptocurrencies dus niet als geld en omschrijft de volgende situaties als particulier:

Bezittingen box 3

Cryptovaluta horen tot uw bezittingen in box 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform.

Cryptomining

Voor het minen is veel computercapaciteit nodig. De kosten die daarmee samenhangen zullen vaak zo hoog zijn dat niet snel sprake zal zijn van een voordeel. Daarbij speelt ook een rol dat u maar een beperkte hoeveelheid cryptovaluta per dag kunt minen. Daarom hoeft u de opbrengst van het minen zelf niet aan te geven. Dat wordt anders als uw opbrengst hoger is dan uw kosten. In dat geval kan er sprake zijn van inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming en moet u uw inkomsten aangeven in uw aangifte.

Handelen

De handel in cryptovaluta kunt u vergelijken met de handel in gewone valuta zoals de Japanse Yen of de Amerikaanse dollar. U bent aan het beleggen en u speculeert op koerswinst. U hoeft dan de opbrengst van de handel niet aan te geven. Dat is anders als u met extra arbeid, dus bovenop uw beleggingsactiviteiten, vaak extra inkomsten verdient. In dat geval moet u de inkomsten wél aangeven. Geef dan deze inkomsten aan als inkomsten uit overig werk of als winst uit onderneming.

Disclaimer

Dutch Crypto News is geen belastingadviseur. Indien u beter geïnformeerd wilt worden over uw situatie, dan kan u terecht op de website van belastingdienst.nl onder 'Werk en inkomen', vervolgens 'Cryptovaluta (zoals Bitcoins)'. Hier kan u meer lezen over hoe de belastingwetten zullen worden toegepast op een specifieke situatie of verrichting.


Join ons op Telegram!
Crypto Feed | Nieuws BE & NL

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram