3 februari 2021

Kleine en middelgrote hodlers hebben 40% van alle Bitcoin in handen

De distributie "wordt steeds beter", zegt Willy Woo te midden van de steeds terugkomende beweringen dat Bitcoin als netwerk te gecentraliseerd is.

Het bezit van Bitcoin (BTC) wordt elke dag meer gedecentraliseerd, zo blijkt uit gegevens, waardoor het de angst wegneemt dat het aanbod zou worden gecontroleerd door een groep elite.

Gegevens van Glassnode, gereproduceerd door statisticus Willy Woo op 3 februari, laten zien dat het aantal kleinere houders van Bitcoin en degenen die munten houden namens klanten, blijft groeien.

Ondanks dat BTC de afgelopen weken naar recordhoogtes is gestegen, komen er meer, niet minder, kleine investeerders aan boord. Tegelijkertijd verdienen BTC hodlers, die bekend staan als ‘humpbacks’, verwijzend naar hun status als de grootste en oudste ‘whales’ / investeerders in de cryptomarkt, geen geld.

"De distributie wordt steeds beter", vatte Woo samen in een reeks tweets bij het bespreken van de data.

Distributie van Bitcoin (BTC) // Bron: Glassnode, Willy Woo

De cijfers dienen om de angst voor centralisatie weg te nemen, aangewakkerd door recente artikelen in de reguliere pers over de prijsstijgingen van Bitcoin en de bijbehorende publiciteit.

In een stuk op 31 januari gebruikte Bloomberg een rapport van onderzoeksentiteit Token Analyst om te beweren dat 'de infrastructuur van Bitcoin meer gecentraliseerd is dan ooit tevoren', en dat dit 'alarm sloeg over de veiligheid en levensvatbaarheid van wat wordt verdedigd wordt als een gedecentraliseerde netwerk."

Eind december richtte Forbes zich op de miningactiviteiten als vermeend slachtoffer van 'Chinese centralisatie'.

Voorstanders blijven ondertussen Bitcoin benadrukken als het tegengif voor de centralisatie die fiat-valuta's over de hele wereld heeft ondermijnd.

"Hoe zijn we op dit punt gekomen? Centralisatie, zelfgenoegzaamheid en afstand nemen van de monetaire realiteit", schreef commentator Marty Bent in zijn laatste blogpost op 1 februari.

Een kleine zorg blijft echter de impact van grote verkopen op de distributie, mochten nieuwe institutionele kopers ervoor kiezen om winst te nemen.

Voor populaire handelaar Scott Melker is een dergelijk scenario een kwestie van "als", niet "wanneer", en het idee dat instituties tot in het oneindige zullen hodlen is een mythe.

Zowel MicroStrategy als Grayscale hebben deze week hun posities vergroot, de eerste kocht dinsdag 295 BTC, terwijl het totaal aantal Bitcoin van de laatstgenoemde nu in totaal $22,5 miljard bedraagt.

Grayscale’s bezit van Bitcoin (BTC) // Bron: Bybt.com

"Ongeacht alle rapporten die opduiken over hedgefondsen die Bitcoin verkennen, zijn we van mening dat de meeste op een gegeven moment winst zullen nemen, of ze nu GBTC bezitten of hun eigen munten bewaren. Dus ons antwoord is ja, instituties zullen hun Bitcoin verkopen'', schreef Scott deze week.

"Maar het is redelijk om aan te nemen dat veel bedrijven en fondsen Bitcoin in een bepaald geloof aan hun balans zullen toevoegen als een inflatiehedge in plaats van als een winstmogelijkheid op korte termijn, waardoor er enkele Bitcoins voorgoed van de markt zal verdwijnen."


Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

03/02/2021 - 18u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram