14 november 2021

Langverwachte Taproot upgrade van Bitcoin is officieel geactiveerd

Taproot soft fork introduceert het concept van Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST) om de scriptingmogelijkheden en de privacy van het Bitcoin blockchainnetwerk te verbeteren.

Het Bitcoin (BTC) netwerk heeft met succes de Taproot soft fork geactiveerd na een 90% lock-in consensus van miners en mining pools tussen block 709.488 en 709.632. De mijlpaal betekent de eerste grote upgrade voor Bitcoin sinds augustus 2017, toen de toonaangevende layer2 oplossing van Bitcoin werd gelanceerd, het Lightning Network en Segregated Witness (SegWit).

De Taproot upgrade is gericht op het verbeteren van de scriptingmogelijkheden (simpele programmeercode / taken door het netwerk laten uitvoeren) en de privacy van het netwerk. Om dit te doen, introduceert de soft fork het concept van Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST). Volgens een informatieve website over Taproot van de prominente ontwikkelaar Hampus Sjöberg.

"MAST kan helpen om smart contracts efficiënter en privé te maken door alleen de relevante delen van het contract te onthullen bij het uitgeven."

Sjöberg wees erop dat de activering van Taproot laat zien dat Bitcoin weer netwerkupgrades kan doen, wat uiterst belangrijk is voor de levensduur van het blockchainnetwerk. "Ik denk dat dat de grootste winst is," voegde hij eraan toe.

Hij gelooft ook dat de Taproot upgrade het mogelijk maakt om off-chain mogelijkheden te verkennen, om zo de Bitcoin nodes van het netwerk niet te zwaar te belasten.

Daarnaast kan MAST ook helpen om de privacy van het oudere Lightning Network te verbeteren "als het netwerk ervoor kiest om Taproot te adopteren." De ontwikkelaars die zich bezighouden met de implementaties in de nodes van het Lightning Network kwamen enkele weken geleden bijeen in Zürich, Zwitserland tijdens de LN Summit 2021 om mogelijke upgradeplannen te bespreken:

"Eén van de dingen die tijdens de bijeenkomst werden besproken was of het het beste is om Lightning in kleine herhalingen te upgraden of het als één groot pakket te doen."

Sjöberg legde bovendien uit hoe betaalkanalen onder normale omstandigheden niet te onderscheiden zijn van normale transacties met behulp van Taproot voor het Lightning Network:

"Het is niet mogelijk om te zien of een Taproot transactie gewoon een normale betaling is of dat het tot een Lightning kanaal behoort. Dit is belangrijk voor de liquiditeit en daarmee de censuurbestendigheid van Bitcoin."

De succesvolle activering van Taproot wordt toegeschreven aan Speedy Trial, een goedkeuringsmethode bij soft forks waarbij 90% van de miners een signaal moet afgeven voor de implementatie van de upgrade. Zoals Sjöberg uitlegt, "werkt de signaleringsmethode in periodes van 2016 blocks, wat betekent dat binnen een periode van 2016 blocks 90% of met andere woorden, 1815 van de 2016 blocks een signaal moeten geven dat ze akkoord zijn."

In juni 2021 bereikten de Bitcoin miners voor het eerst een consensus van 90%.

In de bijna 13 jaar dat Bitcoin bestaat, heeft het netwerk van Bitcoin talloze door de community aangestuurde hard en soft forks ondergaan. Terwijl de Taproot upgrade zijn meerwaarde in de komende tijd nog moet bewijzen, blijft het Lightning Network nieuwe records bereiken.

Op 28 september was het Lightning Network getuige van een toename van 160% in het aantal nodes in een tijdsbestek van 12 maanden. Daarnaast zag het een sprong van 170% in het aantal betaalkanalen sinds januari 2021.

Op 11 november stond de capaciteit van het Bitcoin Lightning Network vóór de Taproot soft fork op een recordhoogte van 3.220 BTC, ter waarde van bijna $210 miljoen.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram