x Oud archief

Litouwen wilt anonieme wallets verbieden na Europees besluit om anonimiteit bij crypto aan te vechten

cryptostheen 1 min lezen

De Litouwse regering wil een nieuwe wet aannemen om de regelgeving voor cryptomunten aan te scherpen en anonieme wallets te verbieden.

Volgens het ministerie van financiën heeft de regering eerder wijzigingen goedgekeurd in de “wetgeving om het het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te voorkomen,” met als doel de transparantie van de crypto-industrie te vergroten en tegelijkertijd de “duurzame verdere ontwikkeling” ervan te waarborgen. De wijzigingen moeten nog worden goedgekeurd door de Seimas, de wetgevende macht van Litouwen, voordat de wet wordt aangenomen.

De wet wil onder meer de creatie van “anonieme rekeningen” verbieden, de “know-your-customer” regelgeving (KYC) voor cryptobeurzen aanscherpen, en eisen dat leidinggevende werknemers van in Litouwen gevestigde beurzen permanent in Litouwen wonen. De Registrar of Legal Entities zal ook de namen van exploitanten van cryptobeurzen openbaar maken.

Deze maatregelen werden door het ministerie van financiën gerechtvaardigd als een poging om het witwassen van geld, de financiering van terrorisme, de ontduiking van sancties uit Rusland en Belarus en risico’s voor de reputatie van Litouwse marktdeelnemers en de Litouwse staat tegen te gaan.

Minister van financiën Gintarė Skaistė verklaarde ook dat de regering “proactieve stappen onderneemt om de regelgeving op nationaal niveau te versterken ter voorbereiding van latere besluiten op Europees niveau”.

Het Europees Parlement stemde onlangs om anti-anonimiteitsregels voor de industrie te vervroegen, die transacties tussen non-custodial wallets en dienstverleners veel moeilijker zouden maken. De wetgeving is bekritiseerd door veel voorstanders van cryptomunten.

Het aantal cryptobedrijven is snel gestegen in Litouwen na een aanscherping van de beperkingen in het buurland Estland. Terwijl er in 2020 slechts 8 cryptobedrijven waren opgericht, stelt het ministerie van financiën dat er sindsdien meer dan 220 nieuwe entiteiten zijn opgericht.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.