27 september 2021

Meer dan 80% van top 100 beursgenoteerde bedrijven maakt nu gebruik van blockchaintechnologie

Meer dan 80% van 's werelds top 100 beursgenoteerde bedrijven maakt momenteel gebruik van blockchaintechnologie, volgens een onderzoek van Blockdata.

Terwijl de interesse en adoptie door deze bedrijven al in 2014 begon, maken sinds september 2021 reeds 81 van de top 100 publieke bedrijven gebruik van blockchaintechnologie. Dit cijfer omvat ook bedrijven in een onderzoeksfase, wat betekent dat ze mogelijkheden aan het verkennen zijn om te bepalen welke technologie bij hen past.

Maar zelfs als we de bedrijven die zich slechts in de onderzoeksfase bevinden buiten beschouwing laten, zijn er nog steeds 65 bedrijven die actief bezig zijn met de ontwikkeling van hun blockchain-oplossingen. In feite heeft Blockdata de bedrijven daarin ook nog eens gecategoriseerd volgens vijf niveaus van ontwikkeling.

Terwijl 16 van 's werelds grootste beursgenoteerde bedrijven zich nog maar in de onderzoeksfase bevinden, hebben 14 andere al proefprogramma's opgestart. Dit betekent dat zij de blockchain-oplossing voorlopig testen om te zien of het voor hun bedrijf zou kunnen werken.

Ondertussen zijn blockchain-oplossingen momenteel in ontwikkeling bij 24 bedrijven en daadwerkelijk in productie bij nog eens 27. Deze laatste bedrijven hebben een op blockchain gebaseerd product of dienst dat momenteel gelanceerd is en wordt gebruikt door hun gebruikers/klanten/zakenpartners.

Tot slot waren 19 van deze bedrijven aanvankelijk betrokken geraakt bij blockchaintechnologie, maar zijn ze niet langer actief, of zijn ze er uiteindelijk nooit aan begonnen.

Blockchain gebruikersdoeleinden breiden zich uit

De enquête bevatte ook gegevens over aan welke technologieën deze bedrijven de voorkeur gaven en waarvoor ze die voornamelijk gebruikten.

Van de 30 onderzochte technologieën bleek Hyperledger Fabric de meest geprefereerde distributed ledger technology (DLT) te zijn bij de 100 bedrijven. Zo'n 26% van 's werelds top 100 openbare bedrijven gebruikt het, gevolgd door Ethereum met 18% en Quorum met 11%.

Volgens het onderzoek is één van de belangrijkste manieren waarop deze bedrijven blockchaintechnologie gebruiken, door het als infrastructuur aan te bieden. Bedrijven hebben het ook geïntegreerd in supply chain oplossingen, waardoor de traceerbaarheid en informatie over de herkomst van goederen betrouwbaarder zijn geworden. DLT-oplossingen worden uiteraard ook toegepast in kapitaalmarkten, bijvoorbeeld bij verrekeningen en vereffeningen van schuldbewijzen of waardepapieren.

Hoewel blockchains de reputatie hebben open en gedistribueerd te zijn, hebben veel bedrijven in plaats daarvan gekozen voor meer private oplossingen. Daartoe leken de meeste de voorkeur te geven aan ketens met toestemming die hen in staat stelden aangepaste, private oplossingen te bouwen, zoals IBM's Hyperledger Fabric en Sawtooth.


27/09/2021 - 14u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram