10 juli 2021

Microsoft gebruikt het netwerk van Bitcoin voor het bezitten en beschermen van gedecentraliseerde virtuele identiteiten

Het door Microsoft gesteunde ION-project bouwt gedecentraliseerde identificatiecodes die bovenop de Bitcoin blockchain draaien en gebruikt worden voor alle online activiteiten van individuen.

Het ION Decentralized Identity Network, dat sinds maart 2021 wordt ingezet op het Bitcoin blockchainnetwerk, is op dit moment één van de spannendste projecten in de crypto-industrie. Deze second-layer oplossing werkt als een permissievrij publiek netwerk ter ondersteuning van Decentralized Identifiers (DID's) en Decentralized Public Key Infrastructure (DPKI).

Het project is ontwikkeld door Microsoft en het heeft doelstellingen die de meeste mensen niet zouden associëren met de techgigant. ION wil individuen en andere entiteiten volledige controle bieden over hun persoonlijke gegevens en de uitwisseling daarvan.

Bij de lancering zei Daniel Buchner, Senior Product Manager for Decentralized Identity bij Microsoft, dat de op Bitcoin gebaseerde oplossing is gemaakt om zonder derde partijen te werken.

"ION beantwoordt aan niemand anders dan jullie, de gemeenschap", voegde Buchner eraan toe.

Tijdens de Miami Bitcoin Conference 2021 interviewde een nieuwswebsite Buchner om te praten over het potentieel van het project om een "nieuw tijdperk van geïndividualiseerde online identiteit en privacy" te creëren. Daarin beweerde hij dat ION werkt zoals Bitcoin, in de zin dat gebruikers de onderliggende technologie kunnen gebruiken om eigenaar te worden van hun geld.

ION stelt gebruikers in staat om hun eigen identiteit te bezitten en die in verschillende use cases toe te passen. Een gebruiker kan bijvoorbeeld inloggen op een website en referenties krijgen zonder validatie door een derde partij.

"Jij bent de enige die deze ID kan bewijzen en geen enkel bedrijf is de eigenaar", aldus Buchner.

De oplossing is beschikbaar via een openbare preview genaamd Azure verifiable credential service. De Senior Product Manager benadrukte dat professionele identiteiten de eerste use case zijn voor ION. Hiermee kan iedereen diploma's, werkervaring en andere documenten uitgeven met onveranderlijke en betrouwbare informatie die beveiligd is door het netwerk van Bitcoin.

(…) als je naar LinkedIn kijkt, zie je het profiel van al die mensen en je weet echt niet, zijn ze naar die school geweest? Is er iets van deze informatie correct? Door wat verifieerbare gegevens en DID's samen doen is het mogelijk om, bijvoorbeeld, naar de universiteit te gaan en een digitale identiteit te krijgen die ondertekend is met een ID (…) Je kunt ze omdraaien en bewijzen (het is waarheidsgetrouw) op een standaard manier (…).

Hoe de toekomst van op Bitcoin draaiende identiteiten eruit zou kunnen zien

Als gevolg van deze use cases kunnen bedrijven volgens Buchner worden geoptimaliseerd waarbij bepaalde kosten worden verlaagd. Hij voegde eraan toe dat identiteiten zijn weggelaten in de digitale vooruitgang die de afgelopen twee decennia in veel sectoren is doorgevoerd. ION maakt gebruik van Bitcoin om de informatie en privacy van mensen naar het digitale tijdperk te brengen.

Het project staat voor een grote uitdaging bij de ontwikkeling, aangezien het worstelt om een meer "menselijke interface" te creëren. In tegenstelling tot andere diensten kan een DID verloren gaan, net zoals u Bitcoin op een harde schijf kunt verliezen, voegde Buchner eraan toe. Het project onderzoekt nieuwe technologieën voor de bewaring, maar gebruikers zullen meer "bewustzijn" nodig hebben en meer verantwoordelijkheid op zich moeten nemen, zei hij.

(…) Het is niet zo dat je een volledige identiteit zou verliezen, als je je gegevens hebt laten synchroniseren op je apparaat, zou je die gegevens nog steeds hebben. Wat zou kunnen gebeuren is dat je een andere ID zou moeten krijgen en soort van nieuwe bewijzen moet verzamelen of gegevens moet importeren. Het is geen proces van totaal verlies, maar het is duidelijk een gedoe.

Bovendien kan een persoon meerdere identiteitsbewijzen afgeven, en dit kan voor verschillende scenario's worden gebruikt. Een persoon kan bijvoorbeeld een relatie-ID hebben, een werk-ID, enzovoort hebben. Zo kunnen mensen selecteren en controleren hoeveel informatie anderen kunnen inzien.

Microsoft heeft interesse in deze technologie omdat het een belang heeft in identiteiten voor bedrijven via de Azure Active Directory, een dienst die gebruikt wordt door de "overgrote meerderheid van de bedrijven op deze planeet". Hoewel de techgigant geen controle heeft over ION, legt Buchner uit dat dit aspect irrelevant is voor de kern van de activiteiten van Microsoft.

Zij (Microsoft) zien een DID niet anders dan een sociale login, die wij ook ondersteunen. Uiteindelijk moet je in een bedrijf een systeem hebben dat bepaalde rollen beheert. Als we naar een wereld gaan zoals met de telefoon, waar je er twee had (…) één voor op het werk en één voor thuis, dan maakt het hen niet echt uit of het een DID of een andere ID is. Aan het eind van de dag, zullen zij uw referenties verstrekken (…).

Op het moment van schrijven, handelt BTC rond $33.700 met nog steeds een zijwaartse beweging.


10/07/2021 - 10u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram