25 november 2021

Morgan Stanley verhoogt blootstelling aan Bitcoin met meer dan 2,64 miljoen GBTC

De Amerikaanse investeringsbank voegt aandelen van het Grayscale Bitcoin Trust toe die nu meer dan $120 miljoen waard zijn, omdat de CEO heeft gezegd dat hij gelooft dat crypto en blockchain "niet meer weggaan."

Morgan Stanley kocht ten minste miljoenen extra aandelen van het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) voor een paar van zijn fondsen tijdens het derde kwartaal, volgens een aangifte. De toegevoegde GBTC-aandelen zijn meer dan $120 miljoen waard tegen de huidige prijzen.

Het Morgan Stanley Insight Fund (CPODX) meldde 1.520.549 aandelen van GBTC te hebben, vanaf 30 september, volgens een document dat dinsdag is ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het had op 30 juni nog maar 928.051 aandelen van GBTC, blijkt uit een afzonderlijke aangifte.

Het Morgan Stanley Institutional Fund Growth Portfolio meldde 3.642.118 aandelen van GBTC te bezitten aan het einde van het derde kwartaal, vergeleken met 2.130.153 aan het einde van het vorige kwartaal. Het Global Opportunity Portfolio van het fonds hield 1.463.714 aandelen van het Bitcoin (BTC) fonds, zo blijkt uit het dossier, tegenover 919.805 drie maanden eerder.

Een woordvoerder van Morgan Stanley heeft niet onmiddellijk gereageerd op het verzoek om commentaar. De toegenomen belangen van het bedrijf in GBTC werden benadrukt door een gebruiker op Twitter genaamd MacroScope.

GBTC blijft een populair beleggingsvehikel om in Bitcoin te investeren

Morningstar analist Bobby Blue zei in een recente onderzoeksnotitie dat 47 beleggingsfondsen en afzonderlijk beheerde accounts GBTC aanhielden vanaf september, wat het meeste is van alle crypto gerelateerde beleggingsproducten. Hij merkte op dat Ark Invest één van de grootste houders van de aandelen van het fonds is, met een investering van ongeveer $375 miljoen via zijn Ark Next Generation Internet ETF (ARKW).

GBTC heeft momenteel $36,7 miljard aan activa onder beheer. De aandelen van GBTC zijn het grootste deel van het jaar met een negatieve premie (korting) verhandeld, omdat er meer Bitcoin gerelateerde beleggingsproducten op de markt zijn gekomen, aldus Blue. De 2% kostenratio van het fonds en de beperkingen als een trust hebben geleid tot aanzienlijke verschillen tussen de rendementen van het product en de rendementen van BTC zelf, voegde hij eraan toe.

Het product bereikte een winst van 42% in 2021, vanaf 29 oktober, volgens gegevens van Morningstar. Dit is minder dan de helft van het rendement van 95% dat BTC over die periode had gepresteerd.

Een woordvoerder van Grayscale Investments vertelde eerder dat een ETF (tracker) de meest efficiënte manier is om een onderlinge afwijking tussen de aandelenprijs van de producten van het bedrijf en de intrinsieke waarde op te lossen.

Het bedrijf diende vorige maand een aanvraag in om GBTC om te zetten naar een ETF, hoewel de SEC nog ETF's moet goedkeuren die rechtstreeks in Bitcoin beleggen. Grayscale CEO Michael Sonnenshein zei dinsdag in een bericht op Twitter:

"Een ETF is wat onze investeerders willen en wat wij geloven dat ze verdienen."

De aangiftes werden gepubliceerd nadat Morgan Stanley CEO James Gorman tijdens de winstbespreking van het bedrijf vorige maand zei dat hoewel het bedrijf niet direct in crypto handelt voor zijn retailklanten, het blootstelling biedt aan de industrie via fondsen.

Gorman voegde eraan toe dat hij niet gelooft dat crypto een hype is.

"Deze dingen gaan niet weg en blockchaintechnologie die het ondersteunt is natuurlijk zeer reëel en krachtig," vertelde hij analisten tijdens de bespreking.

"Maar voor ons, eerlijk gezegd, is er op dit moment nog weinig vraag van onze zakelijke klanten. Dat kan evolueren en wij zullen dan mee evolueren."


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram