10 mei 2022

Nog een Bitcoin Futures ETF goedgekeurd door de Amerikaanse SEC

Er lijkt in de belangrijkste handelsmarkten ter wereld echter nog geen investeringsfonds in zicht die rechtstreeks investeert in Bitcoin (BTC).

De SEC heeft zijn goedkeuring gegeven voor de tweede Bitcoin futures ETF die is ingediend onder dezelfde regelgeving waarop spot ETF's hebben vertrouwd bij hun laatste aanvragen - zij het tot nu toe zonder succes.

Valkyrie Investments staat te popelen om zijn onlangs goedgekeurde Bitcoin Futures Fund (XBTO) op de markt te brengen, vertelde chief investment officer Steven McClurg. Het investeringsfonds werd aangevraagd onder de Securities Act van 1933 ('33 Act).

Het bedrijf gaf niet onmiddellijk commentaar over een mogelijke lanceringsdatum.

De Amerikaanse toezichthouders stonden voor het eerst toe dat ETF's die beleggen in Bitcoin (BTC) futurescontracten afgelopen oktober werden gelanceerd. ProShares was de eerste die een dergelijk product op de markt bracht (BITO), en Valkyrie en VanEck volgden met vergelijkbare fondsen (BTF, XBTF). De drie beleggingsproducten werden ingediend onder de Investment Company Act van 1940 ('40 Act).

Toezichthouders keurden vorige maand de eerste futures ETF goed die onder de '33 Act werd ingediend, van vermogensbeheerder Teucrium.

Grayscale Investments CEO Michael Sonnenshein zei destijds dat de uitspraak het argument van de SEC verzwakt om spot ETF's te blijven weigeren, waarbij hij opmerkte dat het agentschap eerder verschillen tussen de '40 Act en '33 Act aanhaalde als reden voor de weigering. Grayscale wil zijn Bitcoin Trust (GBTC) omzetten in een ETF, en een definitief besluit van de SEC over het voorstel wordt in juli verwacht.

Valkyrie is één van een handvol emittenten die een product op de markt willen brengen dat rechtstreeks in BTC belegt. Hoewel dergelijke beleggingsvehikels (ETF's, trackers) bestaan in Canada, Europa en Latijns-Amerika, hebben toezichthouders in de VS tot nu toe alle pogingen om zo'n ETF te lanceren afgewezen.

"Wat betreft een Bitcoin spot ETF, geloven we wel dat dit nieuws ons dichter bij een uiteindelijke goedkeuring brengt, maar we zouden aarzelen om een tijdlijn op een dergelijke beslissing te zetten en zijn in plaats daarvan erop gebrand om te blijven samenwerken met toezichthouders om te helpen bij het verder bevredigen van gerechtvaardigde zorgen en samen te werken aan vooruitgang in deze snel evoluerende activaklasse," zei McClurg.

Hoewel leidinggevenden van cryptobedrijven in de Verenigde Staten niet zeker weten wanneer de SEC een spot ETF zou kunnen goedkeuren, geloven de meesten dat er op zijn vroegst in 2023 één zal worden gelanceerd.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram