18 maart 2022

Oekraïense president Zelensky tekent wettelijk kader voor cryptomunten

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een nieuwe wet ondertekend die cryptocurrencies legaliseert en ze de status geeft van een officiële, gereguleerde activaklasse.

Het Oekraïense ministerie van digitale transformatie heeft aangekondigd dat het land cryptomunten officieel heeft gelegaliseerd nadat president Volodymyr Zelenskyy op 16 maart het nieuwe wetsvoorstel ‘On Virtual Assets’ heeft ondertekend.

Crypto zal binnenkort worden beschouwd als een legale, gereguleerde activaklasse in het land dat momenteel verwikkeld is in een oorlog met Rusland. De nieuwe wet classificeert virtuele activa echter niet als een betaalmiddel.

Ondertussen reeds meer dan $60 miljoen aan donaties // Bron: Elliptic

De stap volgt op een massale uitstroom van donaties in de vorm van crypto aan het land om zijn inspanningen te ondersteunen in de strijd tegen de invasie van Rusland. Oekraïne heeft miljoenen aan donaties ontvangen die onder andere via cryptomunten als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zijn gedaan. Het land kreeg zelfs een CryptoPunk NFT gedoneerd.

Het wetsvoorstel ‘On Virtual Assets’

Hoewel crypto niet illegaal is geweest in Oekraïne, opereerde de industrie in een juridisch grijs gebied. Het officieel erkennen van de industrie en het nemen van stappen om het te reguleren is een positief teken voor de adoptie en waarschijnlijk een neveneffect van de massale steun die het land heeft ontvangen via cryptomunten.

Het wetsvoorstel over virtuele activa heeft betrekking op verschillende aspecten van de legalisering van cryptocurrencies, waarvan classificatie, toezicht, vergunningverlening en regulering de belangrijkste zijn.

Het wetsvoorstel werd aanvankelijk in september 2021 door de regering ingediend, maar het werd toen door Zelensky verworpen en teruggestuurd voor herziening met verschillende voorgestelde wijzigingen. De regering diende op 17 februari opnieuw een herziene versie van het wetsvoorstel in, nadat het parlement het had goedgekeurd.

"Onze visie met president Zelensky - voor de oorlog - was om 's werelds sterkste land te bouwen in termen van digitaal beschikbare overheidsdiensten."

Oekraïnes vicepremier Mykhailo Fedorov vertelde dit onlangs in een interview aan TechCrunch.

De nieuwe cryptowet

Onder de nieuwe wet zullen cryptobeurzen en andere bedrijven die aan crypto gerelateerde diensten aanbieden legaal kunnen opereren en hun activa beschermd en gereguleerd beheren. De wet zal zowel oude als nieuwe spelers in staat stellen zich te registreren bij relevante toezichthouders en bankdiensten aan te vragen om de industrie verder te legitimeren. Zij zal ook mechanismen creëren om consumenten en investeerders te beschermen.

De wet definieert wat wel en wat niet als virtuele activa in Oekraïne kan worden beschouwd en schept een passend wettelijk kader voor de opkomende industrie. De formulering van de wet staat niet alleen toe dat cryptomunten virtuele activa zijn, maar ook tokens, gaming skins en NFT's. Daarnaast bevat het de eerste plannen voor hoe crypto zal worden belast en voorstellen voor toekomstige wetten.

Oekraïne heeft drie staatsagentschappen de opdracht gegeven om als toezichthouder te fungeren voor de crypto-industrie. De drie entiteiten zullen samenwerken om het voorgestelde wettelijke kader vast te stellen en het regelgevingslandschap voor de ontluikende industrie verder te ontwikkelen.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram