13 september 2021

Oekraïne neemt nieuwe wet aan om Bitcoin en andere cryptocurrencies te legaliseren

Meer overheden erkennen de sterktes door het actieve bestaan van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Oekraïne is het recentste land dat zich aansluit bij de groeiende lijst van landen die crypto hebben gelegaliseerd.

Deze week nog werd El Salvador het eerste land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel vastlegde. Twee weken geleden nam Cuba een wet aan om cryptomunten te erkennen en reguleren, onder verwijzing naar "redenen van sociaaleconomisch belang". Panama is ook bezig met het opstellen van nieuwe regelgeving voor cryptocurrencies.

In een bijna unanieme stemming heeft het parlement in Oekraïne een wet aangenomen om de crypto-industrie te legaliseren. Eerder vorige maand waren er berichten over een nieuw wetsvoorstel dat betalingen in cryptomunten mogelijk zou maken. Vanaf dat moment werd het wetsvoorstel in het parlement voorbereid voor de tweede lezing, volgens een lokaal rapport.

Op woensdag heeft het Oekraïense parlement het wetsvoorstel "On Virtual Assets" uiteindelijk aangenomen. Aldus worden cryptocurrencies in het land voor de eerste keer erkent. De wet zal in werking treden nadat de wetgevers amendementen op de belastingwet van het land goedkeuren over de belasting van cryptotransacties. Hoewel, de Oekraïense wetgevende macht nog moet stemmen over deze wijzigingen.

Dit nieuws komt nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de wet op betalingsdiensten, een andere gerelateerde wet voor digitale valuta, heeft ondertekend. De wet stond de Oekraïense centrale bank officieel toe om een digitale munt van de centrale bank (CBDC), de digitale hryvnia, uit te geven.

Wat staat er in de wet?

In tegenstelling tot de stap van El Salvador om BTC als wettig betaalmiddel aan te nemen, stelt de cryptowet van Oekraïne duidelijk dat cryptocurrencies geen wettig betaalmiddel zijn. Het is echter een indicatie dat het land meer richting Bitcoin kijkt.

De nieuwe wet erkent virtuele activa als zowel gedekte als ongedekte immateriële goederen. Cryptomunten worden echter niet geaccepteerd als legaal betaalmiddel en het inwisselen ervan voor andere goederen of diensten zal niet worden toegestaan.

"Oekraïners zullen ook hun inkomsten in virtuele activa kunnen aangeven," zei Anastasia Bratko van het Ministry of Digital Transformation. Ze voegde eraan toe dat de wet "de gerechtelijke bescherming van de rechten van de eigenaars van virtuele activa garandeert."

De wet schrijft voor dat de term "financial virtual assets" worden uitgegeven door geregistreerde entiteiten. Deelnemers aan de cryptomarkt zullen onafhankelijk de waarde van virtuele activa kunnen bepalen, bankrekeningen kunnen openen om transacties af te wikkelen en gerechtelijke bescherming kunnen vragen voor de bijbehorende rechten. Dienstverleners zijn verplicht zich te houden aan de anti-witwasvoorschriften van het land en pogingen tot financiering van terrorisme met behulp van hun platforms te voorkomen, net als traditionele financiële instellingen.

Geschiedenis van crypto in Oekraïne

De wetten op crypto in Oekraïne waren voorheen enigszins vaag. De handel in crypto was zelfs vóór de wetgeving niet illegaal in het land. Er waren echter geen wetten voor. Lokale inwoners mochten virtuele valuta kopen en uitwisselen, maar bedrijven en beurzen die in crypto handelden werden vaak nauwlettend in de gaten gehouden door de wetshandhavers.

Twee jaar geleden werd het Oekraïense Ministry of Digital Transformation opgericht. Het werd zeer actief op het gebied van cryptocurrencies. Het ging een partnerschap aan met Binance om gezamenlijk te werken aan nieuwe regels voor de crypto-industrie. Het online portaal van de regering meldde dat het ministerie van digitale transformatie samenwerkte met een cryptobeurs, Currency.com, een Wit-Russische dienst die naar verluidt de eerste gereguleerde exchange in de regio is om ondersteuning te bieden voor cryptomunten, fiat en getokeniseerde activa.

De Oekraïense autoriteiten hebben een strijdlustige houding aangenomen tegenover illegale crypto-activiteiten.

Totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies // Bron: Coingecko

In augustus heeft de veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) een netwerk van "clandestiene cryptocurrency exchanges" in de hoofdstad Kiev geblokkeerd. De SBU beweerde dat deze beurzen het witwassen van geld faciliteerden en anonimiteit van transacties verschaften.

De huidige autoriteiten hebben een positieve houding behouden ten opzichte van de groeiende crypto-industrie van het land. Tegen 2022 is het land van plan om de cryptomarkt open te stellen voor bedrijven en investeerders, volgens Kyiv Post.

Tijdens een officieel staatsbezoek aan de VS vorige maand, riep de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, topinvesteerders en durfkapitaalfondsen op om actief samen te werken met Oekraïne. Hij sprak over de ontluikende "legale innovatieve markt voor virtuele activa" van Oekraïne als verkoopargument voor investeringen. Minister van digitale transformatie, Mykhailo Fedorov, zei ook dat het land zijn betalingsmarkt aan het moderniseren is, zodat zijn Central Bank Digital Currency kan worden uitgeven.


13/09/2021 - 15u30
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram