23 oktober 2021

Onafhankelijk persbureau Associated Press gaat samenwerken met Chainlink voor meer journalistieke betrouwbaarheid

De onafhankelijke nieuwsorganisatie The Associated Press (AP) heeft aangekondigd dat het een samenwerking is aangegaan met het gedecentraliseerde oraclenetwerk Chainlink om zijn data op een blockchain te zetten.

De uitdaging om een betrouwbare gegevensbron te vinden is een eeuwigdurend probleem in de journalistiek. Al sinds het ontstaan van de eerste mediaplatformen, heeft de wereld moeten vertrouwen op de oprechtheid van degenen die de data leveren. Maar dat zou kunnen veranderen nu Chainlink (LINK) de kracht van decentralisatie aanwendt en de Associated Press (AP), één van 's werelds grootste nieuwsagentschappen, zich in die richting begint te bewegen.

De recente zet is volgens de aankondiging bedoeld om ontwikkelaars die op blockchain gebaseerde applicaties schrijven te helpen gegevens en informatie van het persbureau te implementeren via een node (knooppunt) van Associated Press op het netwerk van Chainlink, dat externe bronnen van buitenaf verbindt met het blockchainnetwerk aan de hand van programmeerbare contracten (smart contracts). Dergelijke informatie zou financiële gegevens, sportgegevens of resultaten van verkiezingsenquêtes kunnen omvatten die zijn geïntegreerd in op blockchain gebaseerde applicaties of dApps (decentralized applications).

"Omdat AP zo'n belangrijke bron is voor op feiten gebaseerde en vertrouwde informatie over de hele wereld, zien we dit als een kans om gebruikers van blockchainnetwerken te voorzien van gegevens en info die ze kunnen vertrouwen. Wij geloven dat deze netwerken een fundamenteel belangrijke technologie zijn omdat ze niet alleen betrouwbaarheid kunnen verhogen, maar dat ook eisen," schreef Dwayne Desaulniers, AP director of blockchain and data licensing, in een verklaring.

AP was al in oktober van 2020 een samenwerking aangegaan met startup Everipedia om meer gegevens voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 op een blockchain te plaatsen.

6 bedrijven die de meerderheid van alle nieuwsplatformen ter wereld bezitten - mainstream media (MSM)

AP is niet het enige nieuwsagentschap die de opkomende technologie heeft verkend. Vermeldenswaardig is dat een Amerikaans dagblad, The New York Times, als mainstream media The News Provenance Project in 2019 creëerde op basis van blockchaintechnologie om onveranderbare records te maken van de oorsprong van haar foto's. Daarnaast werkte Reuters samen met het op blockchain gerichte onderzoekscentrum The Starling Lab om de presidentiële overgang van Donald Trump naar Joe Biden in 2020 te documenteren.

De onafhankelijk organisatie zonder aandeelhouders is een persbureau dat al sinds 1846 onafgebroken actief is. Het wordt wereldwijd gezien als een betrouwbare bron van informatie met prestige en een bereik die vergelijkbaar is met andere agentschappen zoals Reuters, BBC, of EFE.

Chainlink is een wereldwijde aanbieder van gedecentraliseerde oracles. Met als visie om ervoor te zorgen dat informatie die buiten de blockchain circuleert on-chain doorgegeven kan worden via smart contracts, waarbij eerlijkheid of de loyaliteit van nodes en andere bronnen beloond wordt, vergelijkbaar met hoe het netwerk van Bitcoin (BTC) goede miners beloont. Alle informatie kan via Chainlink circuleren, van prijsfeeds tot de resultaten van een voetbalwedstrijd.


Cryptocurrencies en blockchaintechnologie - Nog steeds veel vragen, maar weinig antwoorden? Lees meer in de Crypto Gids (FAQ) van Dutch Crypto News

Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram