x Oud archief

Ondanks de correctie: fundamenten over het netwerk van Bitcoin sterker dan ooit

cryptostheen 2 min lezen

Ondanks de plotselinge prijscorrectie blijven de fundamenten van Bitcoin nieuwe hoogtepunten bereiken. De hashsnelheid (hashrate) van het blockchainnetwerk heeft zijn recente dalingen hersteld en markeerde een nieuwe ATH. Dienovereenkomstig zag de mining moeilijkheidsgraad (difficulty) van het netwerk de meest significante toename in bijna zeven jaar tot een nieuw recordniveau.

Hashrate en mining difficulty tot nieuwe records

De hashsnelheid van Bitcoin is de meeteenheid van de verwerkingskracht op de blockchain van het activum. De algemene vuistregel suggereert dat wanneer er meer miners zijn die hun computerapparatuur op het netwerk gebruiken, de statistiek toeneemt en vice versa. Hoe hoger de hashrate, des te veiliger en robuuster het netwerk is.

Over het algemeen is de hashsnelheid de afgelopen jaren geleidelijk gestegen met een paar korte dalingen, voornamelijk veroorzaakt door miners uit China. De laatste kwam halverwege april toen we door berichtgeving werden geïnformeerd over een massale stroomuitval in de provincie Xinjiang – één van de dominante regio’s voor BTC miningactiviteiten.

Volgens gegevens daalde de metriek inderdaad hard van meer dan 170 miljoen TH / s tot ongeveer 130 miljoen TH / s in dagen. Sindsdien is de hashsnelheid echter niet alleen teruggekaatst, maar ging het ook voor een nieuw record met slechts 180 miljoen TH / s.

Bitcoin mining hashsnelheid en moeilijkheidsgraad // Bron: BTC.com

De moeilijkheidsgraad voor mining is een zelfcorrigerende functie die is ingebed in de blockchain van Bitcoin die ofwel toeneemt of afneemt, afhankelijk van het aantal actieve miners. Met andere woorden, als er veel miners zijn en de hashsnelheid toeneemt, gaat de moeilijkheidsgraad omhoog en omgekeerd. Dit proces vindt plaats in elke 2016 blokken (ongeveer twee weken).

Omdat de hashsnelheid onlangs een nieuwe ATH bereikte na een aanzienlijke daling medio april, moest de mining moeilijkheidsgraad dienovereenkomstig handelen. Volgens Glassnode kende het zelfs de grootste stijging in bijna zeven jaar (21,5%). Als gevolg hiervan registreerde deze statistiek ook een nieuw record aller tijden.

Bitcoin mining moeilijkheidsgraad // Bron: Glassnode

Terwijl het netwerk steeds robuuster wordt, dreef een tweet, geplaatst door Tesla CEO Elon Musk, de koers van de cryptocurrency sterk naar beneden. Zoals gisteren gemeld, besloot de fabrikant van elektrische voertuigen om BTC niet meer als betaalmiddel te gebruiken.

Het activum tuimelde onmiddellijk en verloor meer dan $12.000 per dag. Ondanks dat het aanvankelijk herstelde en boven de $50.000 sprong, is BTC opnieuw gedaald en zit het momenteel onder deze felbegeerde prijsgrens.

De marktkapitalisatie van Bitcoin daalde ook onder een belangrijke mijlpaal en ligt ver onder de $1 biljoen op het moment van schrijven.

[mcrypto id=”8342″]

14/05/2021 – 02u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.