Bitcoin

Bitcoin ter waarde van $2,5 miljard in beslag genomen bij onderzoek naar witwassen in herenhuis in Londen

Jian Wen, een Chinese staatsburger die Brits staatsburger is geworden, bevindt zich in het epicentrum van een spraakmakend onderzoek nu de autoriteiten voor ongeveer $2,5 miljard aan bitcoin in beslag nemen.
cryptostheen 2 min lezen
Bitcoin ter waarde van $2,5 miljard in beslag genomen bij onderzoek naar witwassen in herenhuis in Londen
Bitcoin ter waarde van $2,5 miljard in beslag genomen bij onderzoek naar witwassen in herenhuis in Londen

In een recente ontwikkeling die het ingewikkelde web van financieel wangedrag onderstreept, hebben de autoriteiten voor maar liefst $2,5 miljard aan bitcoin in beslag genomen. Deze actie maakt deel uit van een grondig onderzoek naar een vermeend witwasprogramma waarbij Jian Wen, een Chinees die in 2018 de Britse nationaliteit kreeg, betrokken is.

Zoals Sky News meldde, wordt Wen ervan verdacht Zhimin Qian te hebben geholpen bij het witwassen van geld dat tussen 2014 en 2017 is verkregen door investeringsfraude in China. Qian, die het Verenigd Koninkrijk was binnengekomen onder een valse identiteit, zocht hulp van Wen om de onrechtmatig verkregen winsten te legitimeren.

Voorafgaand aan haar betrokkenheid bij dit complexe financiële plan, werkte Jian Wen in een Chinees restaurant in Zuidoost-Londen en verbleef in een kamer onder het etablissement. Toen ze Qian voorstelde, portretteerde ze hem als haar "baas" in de internationale juwelenhandel.

Aanklager Gillian Jones verduidelijkte dat Wen niet direct betrokken was bij de frauduleuze activiteiten van Qian. Toch wordt ze beschuldigd van het omzetten van bitcoin in verschillende activa, waaronder contant geld, luxe artikelen en onroerend goed, allemaal namens Qian.

Een bijzonder gewaagde zet was Wens poging om een herenhuis van £30 miljoen te kopen in Hampstead, Londen, met zeven slaapkamers en een zwembad. Haar plannen liepen echter spaak toen ze er niet in slaagde om een legitieme bron op te geven voor de cryptocurrencies die bestemd waren voor de aankoop.

Een inval in de woning van Wen en Qian leverde een belangrijke ontdekking op. De autoriteiten namen talrijke apparaten in beslag die meer dan 61.000 BTC bevatten, met een waarde van ongeveer $2,5 miljard.

Aanvankelijk beweerde Wen dat de cryptocurrency in haar bezit gemined waren. Later veranderde ze haar verklaring en beweerde dat het een "liefdesgeschenk" was. Deze bewering werd gestaafd door een akte waarop de overdracht van 3.000 BTC van Qian aan Wen stond.

Jian Wen staat momenteel terecht bij de Southwark Crown Court, beschuldigd van drie aanklachten wegens het witwassen van geld tussen oktober 2017 en januari 2022. Hoewel hij alle aanklachten heftig ontkent, blijft de ongrijpbare Zhimin Qian op vrije voeten, wat een extra laag intrige toevoegt aan deze lopende zaak.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.