Blockchain-ontwikkelaar Dan Larimer heeft zijn volgende project aangekondigd, genaamd Clarion. Net als bij veel van zijn eerdere projecten, zal Clarion zich richten op gedecentraliseerde netwerken, waardoor mensen kunnen communiceren zonder afhankelijk te zijn van vertrouwde derde partijen.
Larimer staat bekend om het creëren van meerdere prominente blockchainprojecten. In 2013 bouwde hij BitShares als een manier om fiatgeld in te wisselen voor cryptocurrencies. In 2016 richtte hij Steem op, een gedecentraliseerd netwerk om content te delen, dat later leed aan een harde strijd en evolueerde naar Hive. En in 2017 creëerde hij het blockchain-platform EOS, dat $5 miljard opbracht in ‘s werelds grootste ICO. En nu begint hij opnieuw.
“Clarion OS is nog maar net begonnen en bevindt zich in de vroege ontwerpfase. We stellen een team van ontwikkelaars samen om de eerste prototypes te bouwen,” schreef Larimer op de coderingsgemeenschap GitHub.
“Dit project zal volledig openbaar worden ontwikkeld en verwelkomt bijdrages van iedereen die geïnteresseerd is in het herstellen van het internet naar het niveau van logische decentralisatie dat was bedoeld voordat Big Tech ons opsloot in hun diensten en stopte met het produceren van tools die de mensen meer macht geven.”
Het kernidee achter het Clarion-protocol is dat het mensen in staat stelt om op verschillende manieren berichten naar elkaar te sturen. Dit omvat vertraagde communicatie, zoals e-mail, en onmiddellijke communicatie, zoals normale uitwisseling van berichten. Het ondersteunt ook groepschats en laat één persoon berichten sturen naar grote groepen mensen.
Hoewel hij zich concentreert op hetzelfde uiteindelijke doel als in het verleden – proberen Facebook en Twitter te verstoren – zal dit project een beetje anders zijn. In plaats van nog een blockchain te bouwen, zal Clarion meer een onderliggend berichtenprotocol zijn, vergelijkbaar met het InterPlanetary File System (IPFS).
De focus van Clarion zal zijn om informatie te verplaatsen, in tegenstelling tot het verplaatsen van waarde, zoals een blockchain doorgaans werkt. Als gevolg hiervan is het minder belangrijk om ervoor te zorgen dat alles in de juiste volgorde staat (essentieel voor Bitcoin om te voorkomen dat mensen hun munten twee keer verzenden). Het heeft dus niet hetzelfde gecompliceerde consensusmechanisme nodig dat blockchains gebruiken, zoals mining-munten. Dit maakt het veel schaalbaarder en bevrijdt het van de vele beperkingen die typische blockchains hebben.
Maar het project zal nog steeds cryptografie gebruiken, zoals blockchains dat doen. Dit betekent dat elke gebruiker zijn eigen cryptografische entiteit heeft, bestuurd door een set privésleutels, die identificeren wie ze zijn. Dit voorkomt dat deelnemers met slechte bedoelingen gemakkelijk andere gebruikers kunnen nabootsen (zoals bots op Twitter dagelijks doen). Maar het betekent wel dat als iemand de privésleutels van iemand anders steelt, ze hun identiteit kunnen stelen – in ieder geval via dit protocol of iets dat erop is gebouwd.
Hoe gaat het met EOS?
EOS was tot nu toe het grootste project van Larimer. De EOS blockchain wordt de uiteindelijke thuisbasis van Voice, een gedecentraliseerd sociaal netwerk dat is ontworpen om gebruikers te belonen voor het plaatsen van goede inhoud. Maar voorlopig draait Voice op een speciaal gebouwd netwerk dat vergelijkbaar is met EOS, voor het geval er iets misgaat.
Het EOS-netwerk herbergt een paar gedecentraliseerde applicaties (dApps) die veel vaste gebruikers hebben. Veruit de grootste, volgens dapp-tracker Dappradar, is Upland, een virtueel eigendomsspel in kaart gebracht aan de echte wereld (in tegenstelling tot Decentraland, een geheel nieuwe wereld). Upland heeft 11.000 gebruikers, die in de afgelopen 24 uur zelfs $71.000 hebben uitgegeven.
Het EOS-netwerk is snel en goedkoop in gebruik. Als gevolg hiervan is het momenteel het meest gebruikte blockchain-platform op basis van netwerkactiviteit, volgens netwerkmonitor Blocktivity. Het netwerk zag in de afgelopen 24 uur meer dan 17 miljoen transacties en zag op een bepaald moment zelfs eens 81 miljoen transacties op één dag. Dit is hoger dan Bitcoin, dat 870.000 transacties per dag ziet met een recordhoogte van 1 miljoen.
Hoewel de projecten van Larimer enige grip hebben opgebouwd in de blockchainindustrie, hebben ze nog geen deuk gemaakt als het gaat om het ontwrichten van Big Tech -giganten. Maar misschien brengt de vierde keer wat meer geluk.
[cryptocurrency_widget type=”button-link” template=”inverted” color=”black” assets=”EOS~USD” url=”https://dutchcryptonews.com/coins/eos/” target=”_self” markup=”{logo} {name} {price_to}” api=”cryptocompare.com” realtime=”true”]
05/03/2021 – 03u00
Stijn van DCN