x Oud archief

Polkadot (DOT) maakt het mogelijk om tokens te versturen over parachains heen

cryptostheen 1 min lezen

Polkadot (DOT) heeft een berichtensysteem mogelijk gemaakt met de naam Cross-Consensus Messaging format (XCM). Hierdoor kunnen alle op Polkadot gebaseerde blockchains voor het eerst rechtstreeks met elkaar communiceren.

Polkadot is een ecosysteem van verbonden blockchains. Een manier om het voor te stellen is te denken aan een wiel met een naaf en spaken. De spaken vertegenwoordigen elke blockchain, bekend als een parachain, en de hub is het eigen blockchain element (relay chain) dat alles met elkaar verbindt. Het doel was altijd om het mogelijk te maken voor deze parachains om met elkaar te praten – iets dat XCM nu mogelijk maakt.

XCM is een berichtenformaat in de vorm van een token dat de uitwisseling van activa tussen parachains vergemakkelijkt. Het stelt gebruikers en ontwikkelaars van parachains in staat om gegevens en crypto-activa tussen de verschillende netwerken onderling uit te wisselen. Dit maakt het voor gebruikers van deze blockchains gemakkelijk om tokens van de ene parachain naar de andere te sturen.

De eerste Polkadot parachains zijn gelanceerd in december 2021 en waren tot nu toe opgesplitst gebleven. Met de lancering van XCM heeft Polkadot zijn hoofddoel bereikt om een volledig interoperabel ecosysteem te zijn.

“Nu het cross-chain messaging protocol is ingeschakeld, heeft Polkadot zijn doel bereikt om een volledig interoperabel multi-chain ecosysteem te zijn,” zei Shawn Tabrizi, hoofdontwikkelaar bij Polkadot.

XCM is niet afhankelijk van traditionele ‘bridges’ die vertrouwen op het ‘wrappen’ van activa om ze van de ene blockchain naar de andere te verplaatsen. In plaats daarvan hebben de ontwikkelaars XCM gebakken in de relay chain, de centrale hub van Polkadot die alle parachains beveiligt. Dit betekent dat het hele netwerk van verbonden parachains nu deze doorstroming van tokens zal ondersteunen.

Deze opzet wordt als veiliger beschouwd dan de gebruikelijke bridges, die gecentraliseerde zwakke punten kunnen hebben en vaak zijn gehackt voor aanzienlijke hoeveelheden cryptomunten. Toekomstige versies van de XCM zullen het mogelijk maken om berichten te versturen tussen parachains zonder dat deze hoeven te worden opgeslagen op de relay chain.

“Met XCM hebben we een stabiel en betrouwbaar inter-chain messaging kanaal dat veel beter is dan de gefragmenteerde bridges,” zei Hoon Kim, chief technical officer van Astar, een platform voor smart contracts op Polkadot.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.