18 mei 2022

Portugal als belastingparadijs voor cryptohandelaars lijkt ten einde te lopen

De minister van financiën in Portugal kondigde aan dat cryptomunten binnenkort zullen worden onderworpen aan een vermogenswinstbelasting van 28%.

Minister van financiën Fernando Medina kondigde onlangs aan in het Portugese parlement dat cryptoactiva in het land binnenkort zullen worden onderworpen aan de vermogenswinstbelasting, volgens lokale berichtgeving van ECO.

De verklaring vormt een definitieve verschuiving in de houding van Portugal ten opzichte van cryptomunten: Sinds 2018 behandelt het land de handel in crypto als de uitwisseling van geld en niet als investering, waardoor crypto is vrijgesteld van elke vermogenswinstbelasting, die momenteel 28% bedraagt.

Vanwege een effectief belastingtarief van 0% heeft Portugal een reputatie opgebouwd als één van de meest aantrekkelijke belastingparadijzen voor cryptohandelaars ter wereld. Mede hierdoor is de hoofdstad Lissabon uitgegroeid tot een wereldwijde crypto hub.

Portugese ambtenaren hebben deze duidelijke verschuiving in de houding van het land ten opzichte van crypto niet omschreven als een afscheid van een ooit vriendelijke houding. In plaats daarvan beweerden de wetgevers dat Portugal altijd van plan is geweest om cryptoactiva te reguleren en dat ze zorgvuldig hebben gekeken hoe andere landen hun regelgeving hebben aangepast om kennis op te doen voor de eigen beleidsbeslissingen.

"Het is een gebied waar veel meer kennis en veel meer vooruitgang is, zodat Portugal kan drinken van internationale ervaringen," vertelde Medina in het parlement.

Veel landen zijn opgeschoven in de richting van het behandelen van winsten uit cryptohandel als vermogenswinst. Recent gaf de Australische belastingdienst een waarschuwende aanmaning aan consumenten die belastbare inkomsten uit de verkoop van cryptocurrencies en NFT's niet bekend maken.

Daarnaast overweegt Portugal mogelijk ook andere belastingen voor cryptomunten. António Mendonça Mendes, de Portugese deputy minister van financiën en belastingen, zei tijdens dezelfde zitting van het parlement dat "cryptocurrencies een veel complexere realiteit zijn om ze te belasten in termen van kapitaalwinst." Hij ging verder met te suggereren dat crypto in Portugal binnenkort onderworpen zou kunnen worden aan een belasting op de toegevoegde waarde (VAT), zegelrechten (IS), of zelfs de belasting op onroerende goederen.

"We zijn aan het evalueren wat regelgeving precies is in deze kwestie," zei Mendes, "… zodat we geen wetgevend initiatief kunnen presenteren om op de voorpagina van een krant te verschijnen, maar één om het land echt te dienen in al zijn dimensies."


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram