Technologie

Proefproject voor door de euro gedekte stablecoin van start in Spanje

Monei, een toonaangevend Spaans fintechbedrijf, is begonnen met het testen van zijn door de euro gedekte stablecoin, EURM, onder toezicht van de Bank van Spanje.
cryptostheen 2 min lezen
Proefproject voor door de euro gedekte stablecoin van start in Spanje
Proefproject voor door de euro gedekte stablecoin van start in Spanje

De Spaanse fintech pionier Monei is officieel begonnen met het testen van EURM, een stablecoin die gekoppeld is aan de euro, onder het toeziend oog van de Bank van Spanje.

Een officiële aankondiging op de website van Monei onthult dat de proef binnen de gereguleerde sandbox in januari is begonnen, met een zorgvuldig geselecteerde groep individuele gebruikers om mogelijke fouten te minimaliseren.

De primaire focus van de proef is het beoordelen van de transactiemogelijkheden van EURM. Deelnemers ondergaan een verificatieproces, uploaden hun digitale portemonnee, storten 10 euro op hun rekening en wisselen dit vervolgens in voor 10 EURM. Het is opmerkelijk dat elke EURM veilig 1:1 gedekt wordt door de euro en opgeslagen wordt bij gerenommeerde Spaanse banken, waaronder BBVA en Caixabank.

CEO van Monei, Alex Saiz Verdaguer, toonde zich enthousiast over de proef en beschreef het als "een nieuwe stap op ons pad naar de volledige digitalisering van betalingen". Verdaguer verwacht dat de nieuwe stablecoin een revolutie teweeg zal brengen in het overmaken van geld, door een "veiligere, programmeerbare, economische, democratische en geliberaliseerde" manier van geld versturen aan te bieden.

De aankondiging benadrukt verder het potentieel van EURM om bijna onmiddellijke transacties mogelijk te maken tussen individuen met toegang tot een mobiele telefoon. Bovendien zullen de transactiekosten naar verwachting minimaal zijn en worden ze omschreven als "duizendsten van een euro per transactie". De infrastructuur van de stablecoin biedt ook opties voor bedrijven, zoals maandelijkse of dagelijkse betalingen aan werknemers en realtime productiviteitsbonussen op basis van robotinstructies.

Met name de Bank van Spanje, die in 2022 is gestart met haar CBDC-programma (digitale valuta uitgegeven door de centrale bank), volgt de ontwikkelingen op de voet. Verdaguer zinspeelt op de mogelijkheid dat EURM de voorkeurstechnologie van de Bank van Spanje wordt. Tegelijkertijd kondigde de Bank van Spanje afzonderlijke testsamenwerkingen aan met Cecabank, Abanca en Adhara Blockchain in januari 2024.

Het is vermeldenswaardig dat het Spaanse CBDC-programma zich onderscheidt door zijn onafhankelijkheid van het digitale europroject, dat alle economieën binnen de eurozone wil omvatten als het wordt geïmplementeerd. Tegelijkertijd heeft het Spaanse ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie verklaard dat het zich zal inzetten voor de implementatie van de regelgeving voor Markets in Crypto-Assets (MiCa) van de Europese Unie, zes maanden voor de vastgestelde deadline.

Van centralisatie naar decentralisatie

Central Bank Digital Currencies (CBDC's) of stablecoins uitgegeven door banken brengen verschillende risico's met zich mee, waaronder privacyproblemen als gevolg van gecentraliseerd toezicht, potentiële financiële instabiliteit als individuen overstappen van traditionele bankdeposito's naar CBDC's, kwetsbaarheden op het gebied van cyberbeveiliging, uitdagingen voor conventionele monetaire beleidsinstrumenten, de dreiging van bankruns tijdens economische recessies en mogelijke verstoringen van het internationale monetaire systeem.

Daarentegen biedt Bitcoin (BTC), dat functioneert als een gedecentraliseerd netwerk en digitale valuta, potentiële oplossingen om enkele van de risico's van CBDC's te beperken. De gedecentraliseerde aard ervan verbetert de privacy, omdat transacties pseudoniem zijn en niet onderhevig aan gecentraliseerd toezicht. De onafhankelijkheid van Bitcoin van traditionele financiële systemen verkleint de kans op bankruns en beschermt tegen kwetsbaarheden die samenhangen met gecentraliseerde controle. Daarnaast verbetert de blockchaintechnologie die aan Bitcoin ten grondslag ligt de cyberveiligheid door een veilig en transparant grootboek te bieden. Het is echter belangrijk om te erkennen dat Bitcoin ook te maken heeft met zijn eigen uitdagingen, zoals de prijsvolatiliteit die inherent is aan de digitale valuta en schaalbaarheidsproblemen.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.