In een opmerkelijke stap in de richting van wereldwijde adoptie van cryptocurrencies hebben meer dan 40 landen substantiële stappen gezet om cryptoregulering en -wetgeving aan te pakken in 2023, zoals blijkt uit een rapport van PriceWaterhouseCoopers (PwC) dat dinsdag is uitgebracht.
Het uitgebreide rapport toont de betrokkenheid van 42 landen bij diverse initiatieven gericht op het opstellen van regelgevende kaders en het aannemen van wetgeving met betrekking tot cryptocurrencies. PwC categoriseert deze regelgevende en wetgevende inspanningen in vier primaire aandachtsgebieden: regelgeving van stablecoins, naleving van de reisregel van de Financial Action Task Force, richtlijnen voor vergunningen en noteringen, en de ontwikkeling van een breder regelgevingskader.
Hoewel het rapport de veelzijdige inspanningen onderstreept om de invoering van cryptocurrencies te bevorderen, belicht het ook de verschillen in enthousiasme tussen landen. Slechts 23 landen, zoals Japan, de Bahama's en verschillende lidstaten van de Europese Unie, hebben actief deelgenomen aan initiatieven op alle vier de aandachtsgebieden. Wetgevers in landen als Oeganda, India en Brazilië richtten zich daarentegen op één of twee specifieke gebieden, wat duidt op een meer voorzichtige benadering van de crypto-industrie.
Het rapport identificeert de reisregel van de Financial Action Task Force als de meest besproken regelgevende kwestie onder de onderzochte landen, met 40 van de 42 rechtsgebieden die betrokken waren bij discussies over de kwestie. Omgekeerd kwam het opstellen van richtlijnen voor de uitgifte van stablecoins naar voren als de minst besproken regelgevingskwestie.
In het rapport van PwC wordt opgemerkt dat acht landen, waaronder India, Brazilië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Taiwan, zich niet hebben beziggehouden met de wetgeving van stablecoins in 2023. Turkije springt eruit als het enige land in het rapport dat geen vooruitgang boekte op het gebied van aan crypto gerelateerde initiatieven op nationaal niveau.
Bij het samenvatten van de bevindingen benadrukte PwC:
"Er is opmerkelijke vooruitgang geboekt in de wereldwijde regulering van digitale activa in 2023, maar er is nog veel werk aan de winkel. Het rapport van dit jaar verkent belangrijke onderwerpen die het toekomstige landschap van de sector zullen bepalen, waaronder de kosten van wereldwijde activiteiten, wereldwijde regelgevende kaders en beleid, wereldwijde prudentiële normen, de invloed van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) van de EU en regelgevende ontwikkelingen in meer dan 40 rechtsgebieden."