x Oud archief

Rekenkracht van Bitcoin bijna volledig hersteld, nadert recordhoogtes

cryptostheen 2 min lezen

On-chain analyseplatform Glassnode heeft de grote opleving in de hashing snelheid van het Bitcoin (BTC) netwerk waargenomen. Op 8 december rapporteerde het dat de hashrate van het netwerk nu slechts 4% verwijderd is van zijn all-time high van 180 EH/s (exahashes per seconde) die midden mei plaatsvond.

De huidige hashrate volgens Glassnode (7D MA) is 172 EH/s – een herstel van 93% van het dieptepunt van 2021 van 93 EH/s eind juni.

Bitcoin (BTC) rekenkracht – wekelijks gemiddelde // Bron: Glassnode

De hashrate kan worden omschreven als rekenkracht of computerkracht – hoe hoger de waarde is, hoe veiliger het netwerk wordt.

Bitcoin (BTC) rekenkracht – dagelijks gemiddelde // Bron: Bitinfocharts

Bitinfocharts, die de gemiddelde hashing snelheid meet, meldt momenteel 192 EH/s, het op twee na hoogste niveau dat de Bitcoin blockchain ooit heeft bereikt.

China blijft met lege handen achter

Eind juni kelderde de hashsnelheid van Bitcoin met maar liefst 65% toen China harder optrad tegen miningactiviteiten. Bitcoin mining farms en rigs werden uitgeschakeld in afwachting van een grote migratie uit China naar meer gastvrije landen.

Volgens de Bitcoin mining map over de verdeling van het rekenvermogen, gemaakt door Cambridge (CBECI), die in augustus werd bijgewerkt, draagt China niet langer bij aan de wereldwijde hashing snelheid van Bitcoin. De Verenigde Staten hebben volgens de CBECI met 35,4% van het totaal hun plek als marktleider op het gebied van de hashrate ingenomen.

Kazachstan staat op de tweede plaats met 18,1% en Rusland is het op twee na hoogste land wat de hashrate betreft met 11,23%. De uittocht uit China wordt door de crypto community grotendeels gezien als positief voor de decentralisatie van Bitcoin.

Niet iedereen is echter blij dat de VS de koppositie overneemt, vanwege de onzekerheid over de regelgeving en het uitstelgedrag van beleidsmakers met betrekking tot de crypto-industrie.

Een toenemende hashrate betekent meer energiebehoefte, wat een zorg is voor milieuactivisten. Cambridge meldt dat het netwerk van Bitcoin momenteel 126,5 terawattuur (TWh) per jaar verbruikt, wat ongeveer evenveel is als Oekraïne.

Dat is nog altijd veel minder dan het verbruik van koelkasten en verlichting in de VS alleen, dat 164 TWh per jaar bedraagt – meer dan het hele jaarverbruik van Maleisië.

Volgens een rapport van Galaxy Digital eerder dit jaar, verbruikt het traditioneel bankensysteem echter twee keer meer energie dan Bitcoin.

Historische prijsgrafiek van Bitcoin (BTC) // Bron: Coingecko

De prijs van BTC en de hashing snelheid van Bitcoin hebben nu bewezen toch weinig correlatie te hebben. Volgens Coingecko is het digitale activum momenteel 1% gedaald in de afgelopen 24 uur naar $49.920. Het is nu ongeveer 27% gedaald vanaf zijn recordhoogte, waarbij de hoop op een eindejaarsrally vervaagt.

Er is ondersteuning rond het prijsniveau van $47.000. Aan de bovenkant zou BTC boven de weerstand rond $55.000 moeten breken om een bullish rally voort te zetten.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.