4 maart 2021

Ripple maakt gesloten blockchainnetwerk voor het bouwen van digitale valuta van centrale banken

De nieuwe private blockchain van Ripple voor CBDC’s wordt ontwikkeld met een hoge doorvoer en interoperabiliteit als belangrijkste prioriteiten.

Volgens een aankondiging die gisteren is gepubliceerd, voert het op blockchain gebaseerde betalingsbedrijf Ripple een nieuw privé-netwerk uit, speciaal op maat gemaakt voor Central Bank Digital Currencies (CBDC's).

Uit een recent onderzoek van de Bank for International Settlements bleek dat meer dan 80% van de centrale banken ter wereld al naar CBDC's kijkt. Ripple wil op zijn beurt deze sector aanboren door "een veilige, gecontroleerde en flexibele oplossing" aan te bieden voor de uitgifte en het beheer van CBDC's.

Het bedrijf merkte op dat hoewel centrale banken in theorie enkele van de bestaande blockchains kunnen gebruiken voor hun CBDC-projecten, de meeste blockchains niet in staat zullen zijn om het soort doorvoer te bieden dat nodig is voor het aantal transacties dat een 'succesvolle retail CBDC' vraagt.

Bovendien zijn de meeste blockchains openbare ledgers die openstaan ​​voor alle gebruikers en worden bijgewerkt door een breed scala aan validators - wat niet ideaal is voor CBDC's, betoogde Ripple.

"Een centrale bank heeft meer transactieprivacy en controle over zijn valuta nodig dan een openbare ledger kan bieden, dus zal er hoogstwaarschijnlijk voor kiezen om een ​​CBDC te creëren op een privé-blockchain dat ook op de vereiste schaal kan werken", legt het bedrijf uit.

Daarom is Ripple van plan om centrale banken een eigen versie van een privé CBDC-gericht grootboek aan te bieden dat niet alleen hoge snelheden en schaalbaarheid biedt, maar ook interoperabiliteit met de bestaande wereldwijde financiële infrastructuur en andere digitale activa mogelijk maakt.

De CBDC Private Ledger is gebaseerd op dezelfde blockchaintechnologie als de XRP Ledger (XRPL), die ook primair is ontworpen voor betalingen.

“Het verplaatsen van geld op de CBDC Private Ledger zal kosteneffectief, betrouwbaar en vrijwel onmiddellijk zijn. Transacties kunnen ook plaatsvinden met volumes die door centrale banken worden vereist. De CBDC Private Ledger zal in eerste instantie tienduizenden transacties per seconde (TPS) afhandelen met het potentieel om in de loop van de tijd op te schalen naar honderdduizenden TPS's,” voegde Ripple toe.

Voor dit doel is het consensusprotocol dat wordt gebruikt in zowel de XRPL als het CBDC-grootboek "minder duur en 61.000 keer efficiënter dan openbare blockchains die gebruik maken van proof-of-work", aldus het bedrijf.

Het recente onderzoek van de Federal Reserve Bank of New York suggereerde al dat CBDC's meer potentieel hebben voor privacy dan hun tegenhangers in de privésector. Ondertussen zijn verschillende CBDC-pilots al in volle gang in landen als Canada, Zuid-Korea, Brazilië, Japan, Thailand en nog veel meer.


04/03/2021 - 20u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram