11 april 2022

Russen hebben samen meer dan $130 miljard in cryptomunten, volgens de premier van het land

De Russen bezitten naar verluidt ongeveer 130 miljard dollar aan cryptocurrencies, maar de regering heeft nog geen wetgeving over de activaklasse aangenomen.

De premier van Rusland verklaarde dat de belangen in cryptomunten van Russen miljarden dollars waard zijn, maar de regering moet nog een regelgevend kader voor de industrie vaststellen.

Inwoners uit het land hebben naar schatting gezamenlijk meer dan 10 biljoen roebel ($130 miljard) in munten zoals Bitcoin (BTC), beweerde de Russische premier Michail Misjustin tijdens een presentatie van het jaarverslag van de Russische regering.

De premier noemde geen bron voor dit cijfer en merkte op dat het bedrag gebaseerd is op "verschillende schattingen", verklarend:

"We zijn ons er van bewust dat we meer dan 10 miljoen jongeren hebben die tot nu toe crypto wallets hebben geopend waarop ze aanzienlijke geldbedragen hebben overgemaakt, wat meer is dan 10 biljoen roebel."

Als het waar is, komen de laatste schattingen over de Russische bezittingen die Mishustin aanhaalt, vrij dicht in de buurt van de goudvoorraad van Rusland, die naar verluidt eind maart 2022 ongeveer $140 miljard bedroeg. Volgens schattingen van het Amerikaanse Witte Huis maken de Russische goudvoorraden ongeveer 20% uit van de totale reserves van de centrale bank van het land.

De laatste cijfers van de Russische regering komen maanden nadat de Bank van Rusland vorig jaar plannen aankondigde om de omvang van lokale belangen in crypto te beoordelen. De centrale bank heeft sindsdien de jaarlijkse transacties in cryptomunten van Rusland geschat op een waarde van slechts ongeveer $5 miljard. Eerder dit jaar hadden sommige bronnen de totale bezittingen geschat op $214 miljard.

Ondanks dat Russen steeds meer investeren in crypto, is de Russische overheid wat traag geweest met het aannemen van duidelijke regels om de groeiende cryptomarkt te reguleren, waarbij verschillende overheidsstructuren er niet in zijn geslaagd een consensus te bereiken over hoe de industrie te reguleren. Op vrijdag diende het Russische ministerie van financiën een andere versie van het Russische wetsvoorstel over cryptocurrencies in bij de regering, nadat het document was gewijzigd in overeenstemming met opmerkingen van andere ministeries en regelgevers.

De Russische Centrale Bank is één van de grootste sceptici in de crypto-industrie geweest, met gouverneur Elvira Nabiullina die er bij de staat op aandrong om Bitcoin eerder dit jaar te verbieden.

Nu Rusland 's werelds meest gesanctioneerde land is geworden, hebben een aantal internationale functionarissen hun bezorgdheid geuit over het groeiende verhaal van Ruslands potentieel om crypto te gebruiken om sancties te omzeilen. Vrijdag heeft de raad van de Europese Unie het vijfde pakket beperkende maatregelen tegen Rusland uitgevaardigd, waarbij een verbod werd goedgekeurd op het leveren van "hoogwaardige diensten in crypto-activa aan Rusland." De raad zei in de officiële verklaring: "Dit zal bijdragen tot het dichten van mogelijke mazen in de wetgeving."

Eerder stelde de eerste plaatsvervangend gouverneur van de Bank van Rusland, Ksenia Yudaeva, naar verluidt dat het ontduiken van sancties aan de hand van crypto in Rusland "praktisch onmogelijk" is, vooral voor grote transacties. Naar verluidt had de centrale bank herhaald dat cryptomunten "eigenlijk een financieel piramidespel" zijn.

Enkele grote leidinggevenden in de crypto-industrie zijn ervan overtuigd dat het voor Russen geen nut heeft als instrument om sancties te ontduiken. Changpeng Zhao, oprichter en CEO van Binance, 's werelds grootste cryptobeurs naar handelsvolumes, verklaarde dat Russen crypto niet echt kunnen gebruiken om sancties te ontlopen omdat transacties niet volledig anoniem zijn. Hij verklaarde:

"De meeste transacties moeten wel via een gecentraliseerde beurs gaan, alle grote transacties van waarde, omdat de gedecentraliseerde beurzen nog niet genoeg liquiditeit hebben."


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram