25 maart 2022

Russische wetgever wil Bitcoin als betaalmiddel voor de export van gas nu het land afstand neemt van euro's en dollars

Een hooggeplaatste wetgever in de Russische Doema heeft verklaard open te staan voor de verkoop van Russische energie in Bitcoin (BTC), nadat de dollar en de euro al enige tijd niet meer worden gebruikt.

Pavel Zavalny, die aan het hoofd staat van de State Duma's Committee on Energy, gaf een persconferentie met het Russische mediakanaal van de overheid Russia Today. Daarin probeerde hij uit te leggen hoe Rusland zou afstappen van de verkoop van zijn aardgas in dollars en euro's, terwijl de mondiale energiemarkten voor het overgrote deel zich in die twee munteenheden afspelen.

Na het noemen van "bevriende" landen als China, Turkije en Servië en de bereidheid van Rusland om met hen te handelen in hun eigen valuta, zei Zavalny: "De fiatvaluta's kunnen verschillend zijn. Dat is de normale procedure."

In wat meer leek op een nabeschouwing dan op een beleidsverklaring, zei Zavalny verder:

"Als het in Bitcoin is, dan handelen we in Bitcoin."

Het optreden van Zavalny volgt op de aankondiging van Poetin eerder deze week dat Rusland "onvriendelijke landen" - namelijk de VS en de EU - zou verplichten om voor aardgas in roebels te betalen in plaats van in dollars of euro's. De maatregel is een reactie op de verscherping van de sancties tegen Rusland en zijn financiële systeem, die de banken van het land en zijn rijkste burgers van een groot deel van de rest van de wereld hebben geïsoleerd. Zo heeft het Amerikaanse ministerie van financiën onlangs 328 van Zavalny's collega's in de Doema bij naam gesanctioneerd, hoewel Zavalny zelf nog niet op de speciaal aangewezen nationale lijst is verschenen.

Europa is voor zijn energievoorziening sterk afhankelijk van Russisch aardgas, waardoor deze markten open blijven voor handel, ondanks de druk van de VS om er afstand van te nemen. De eis dat Europa roebels moet vinden om voor Russisch gas te betalen, zal die invoer waarschijnlijk schaden, maar maakt deel uit van een slinkend arsenaal van tegenmaatregelen waarover Rusland beschikt.

Hoewel de VS de invoer van Russische olie, gas en steenkool hebben verboden, hebben zij geen secundaire sancties toegepast op niet-Amerikaanse spelers die deze grondstoffen kopen. Het afrekenen in BTC zou niet meer een schending van de sancties zijn dan in om het even welke andere munt, strikt afhankelijk van wie aan de andere kant van de handel staat.

Toch heeft de Amerikaanse regering herhaaldelijk haar bezorgdheid geuit dat cryptomunten in de toekomst gebruikt zouden kunnen worden om sancties te ontduiken. Maar Bitcoin (BTC), met een huidige marktkapitalisatie van meer dan $800 miljard, zou met ernstige liquiditeitsproblemen te maken krijgen als het een aanzienlijk deel van de Russische export van aardgas zou gaan omvatten.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram