Voor het aanbreken van het weekend hebben meerdere gebruikers in Venezuela gemeld dat ze de toegang tot hun cryptomunten op Metamask van Consensys waren kwijtgeraakt.
“Nu lijkt het erop dat alleen al het feit dat je in Venezuela bent, je de hoofdverbinding van deze softwareplatforms met Ethereum niet meer kunt gebruiken.” Tweette een getroffen gebruiker, verklarend dat:
“Dit is een teken dat de zogenaamde decentralisatie die ze zo verkondigen een farce is.”
Hoewel er geen directe verwijzing was naar de Rusland/Oekraïne gekoppelde sancties, bleek later dat verbindingen met Ethereum (ETH) blockchainnetwerken foutief waren geconfigureerd om bepaalde rechtsgebieden op de zwarte lijst af te sluiten “als gevolg voor het naleven van de wetgeving” volgens Infura.
Na de onderbreking antwoordde Infura, dat het Ethereum nodes host en bewaringsoplossingen biedt namens verschillende bedrijven, dat ze de instellingen per ongeluk hadden geconfigureerd “bij het veranderen van sommige configuraties als gevolg van de nieuwe sanctierichtlijnen van de Verenigde Staten en andere jurisdicties”. Ze hadden sindsdien echter vastgesteld wat er was gebeurd en hun diensten hersteld.
Minuten later reageerde ook Metamask, dat draait op de API van Infura om verbinding te maken met het netwerk van Ethereum en wees met een beschuldigende vinger naar de misconfiguratie van Infura die volgens hen een negatief effect veroorzaakte op de wallets van haar gebruikers.
“Metamask vertrouwt op Infura als het standaard eindpunt,” schreef MetaMask, “maar deze instelling kan door gebruikers worden gewijzigd indien gewenst, of in het geval van eventuele onderbrekingen van de dienstverlening.”
Dat gezegd hebbende, de onderbrekingen maakten een zeer slechte indruk bij vele cryptogebruikers met kritiek op de claims van de twee platformen dat ze decentralisatie zouden nastreven.
Als Metamask/Infura open en bereid is om landen als Venezuela te blokkeren op basis van IP-adressen, is het slechts een kwestie van tijd totdat ze door regelgevers gedwongen worden om de IP-adressen van individuele mensen te censureren.
De meerderheid van de crypto community veroordeelde ook de beperkingen, met enkele experten verklarend dat “99% van de cryptocurrencies en platformen die zichzelf ‘gedecentraliseerd’ noemen dat niet zijn. Ze zeggen het alleen voor marketingdoeleinden.”
Nu de VS en zijn allianties vrijwel alle bronnen van de Russische financiën aan banden leggen, waaronder sancties tegen oligarchen, zijn cryptobedrijven in de schijnwerpers komen te staan, waardoor hun meest bewaakte principe van decentralisatie op de proef wordt gesteld.
Berichten over personen die op de sanctielijst staan en cryptomunten gebruiken om sancties te omzeilen, hebben de VS en de EU gedwongen om strengere regels te overwegen die gedwongen openbaarmakingen vereisen, hoewel cryptobedrijven zich hiertegen blijven verzetten.