15 september 2021

Solana blockchain bezwijkt, ontwikkelaars herstarten succesvol bètaversie van het netwerk

Het Solana blockchainnetwerk is al meer dan 16 uur uitgevallen door een overbelasting van transacties. Ontwikkelaars werken aan een herstart van het netwerk dat zich momenteel in de bètaversie bevindt.

De Solana blockchain ondervindt problemen nu een netwerkstoring het heeft gedwongen offline te gaan. De uitval is al meer dan 16 uur aan de gang. De uitval is een angstig moment voor het netwerk dat normaal gezien op hoge snelheden transacties kan verwerken en dat in 2021 goed heeft gepresteerd.

Het ontwikkelaarsteam van Solana heeft de bèta van het mainnet op 15 september met succes opnieuw opgestart. De volledige functionaliteit zal naar verwachting worden hersteld in een paar uur vanaf het moment van publicatie.

Tweets van een account dat de status van de Solana blockchain in de gaten houdt, zeggen dat een grote toename in transactiebelasting een piek van 400.000 transacties per seconde veroorzaakte. Dit overspoelde vervolgens de verwerkingswachtrij, daarnaast ontstond er een gebrek aan prioritering van kritieke opdrachten op het netwerk waardoor het netwerk begon te splitsen (forken).

De daaropvolgende toename van het geheugenverbruik zorgde ervoor dat sommige nodes offline gingen. Om dit probleem op te lossen, hebben de ontwikkelaars van Solana gezegd dat ze van plan zijn om het netwerk te herstarten, de instructies hiervoor werden gepost op de officiële Discord server.

Het probleem is naar verluidt in layer1 en heeft alles beïnvloed dat op Solana is gebouwd. Opgemerkt moet worden dat Solana zich momenteel in de bèta-fase bevindt, wat de effecten van de storing enigszins verzacht.

De prijs van Solana (SOL) is ook aanzienlijk gedaald, met een daling van 10% in de uren onmiddellijk nadat het nieuws bekend werd. De prijs is sindsdien gedeeltelijk hersteld.

Solana en Arbitrum gaan offline, Ethereum ontwijkt aanval

Solana is niet de enige die offline ging, met Arbitrum (layer2) dat ook voor ongeveer een uur offline ging. Arbitrum One zei dat er geen fondsen in gevaar werden gebracht en dat alleen nieuwe transacties niet konden worden verwerkt. Beide platformen hebben veel marktinteresse gegenereerd, dus het is niet verwonderlijk dat er zoveel over deze uitval wordt gesproken.

Ethereum werd ook aangevallen, maar bleef ongedeerd. Ontwikkelaar Marius Van Der Wijden zei op Twitter dat een niet-geïdentificeerde entiteit Ethereum had aangevallen, waarbij sommige Nethermind nodes overschakelden naar een ongeldige keten. Maar met andere clients die het netwerk beveiligden, zijn de nodes sindsdien weer teruggekeerd naar de juiste keten.

In een tijd waarin deze nieuwere generatie van netwerken en oplossingen een belangrijk onderdeel worden van het blockchain ecosysteem, zullen deze aanvallen meer oplettendheid met zich meebrengen. Ze worden vaak gezien als een belangrijk onderdeel van de toekomst, maar dit is het bewijs dat ze nog in de begindagen van hun ontwikkeling zitten.

Ethereum (ETH) heeft immers ook veel ups en downs gekend in zijn bestaan, met als bekendste het beruchte DAO-incident. Dit zijn groeipijnen en het is een geluk dat er niets zo kwaadaardig plaatsvond als de diefstal van fondsen. Zoals in het verleden het geval is geweest, implementeren ontwikkelaars steeds sterkere maatregelen na dergelijke incidenten.


15/09/2021 - 11u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram