x Oud archief

Solana blockchainnetwerk wordt opnieuw getroffen door DDoS-aanval

cryptostheen 2 min lezen

Het blockchainnetwerk van Solana is naar verluidt weer uitgevallen op dinsdag 4 januari, ondertussen lijkt het netwerk weer in goede staat te zijn. Dit lijkt het derde gelijkaardige incident te zijn in de afgelopen maanden.

Volgens een groep op Telegram van de Solana (SOL) community zou de DDoS-aanval de belangrijkste reden kunnen zijn voor de downtime op het mainnet. Gebruikers vermoeden dat spam het netwerk heeft overbelast.

De aanval is waarschijnlijk veroorzaakt door de constante creatie van lege transacties op het netwerk die als congestiemateriaal fungeren en het netwerk offline zetten.

Het netwerk was na ongeveer vier uur weer online. Een DDoS-aanval overrompelt of verstopt gewoonlijk het netwerk door meerdere verzoeken naar de bron van het slachtoffer te sturen en verhindert dat het platform correct functioneert.

Hoewel de Solana Foundation geen officiële details heeft vrijgegeven om de gebeurtenis te bevestigen, is dit incident het derde in de afgelopen zes maanden. Bovendien beweerden verschillende accounts op Twitter dat Solana een enorme vertraging of een uitval had. Leden van de r/CryptoCurrency subreddit gaven ook een melding over het gebeuren en beweerden dat de “kwetsbaarheid van het systeem” een “doodsteek is voor serieuze handelaren”. De post luidt verder:

“De schuld geven aan aanvallers is gewoon oneerlijk. Een goed ontworpen blockchain hoort geen aanvallers te hebben, het hoort blocks te blijven produceren op basis van de parameters van het netwerk, niet een pauze in te lassen omdat iemand transacties heeft gespamd.”

Zoals hierboven vermeld, is dit niet het eerste geval waarbij Solana door een DDoS-aanval werd getroffen. De Solana Status meldde dat het netwerk in september vorig jaar gedurende 45 minuten onderbroken instabiel was.

Gedurende deze periode waren Solana validators zich aan het klaarmaken voor een nieuwe release vooraleer ze getroffen werden door een 17 uur durende uitval als gevolg van de massale activiteit door bots voor een IDO op de op Solana gebaseerde DEX, Raydium. Hoewel er geen fondsen verloren gingen en Solana terug volledig functioneerde, kreeg het hele fiasco toch sterke kritiek toen de ontwikkelaars hun toevlucht namen tot het herstarten van het netwerk.

Drie maanden later werd het netwerk naar verluidt getroffen door een tweede DDoS-aanval, ook al bleef het de hele tijd online. Ondanks het feit dat het netwerk zwaar overbelast was, verklaarde medeoprichter Raj Gokal dat er geen sprake was van een DDoS-aanval. Het was de NFT videogame SolChicks dat onthulde dat zijn Chicks NFT verantwoordelijk waren voor de prestatieproblemen op de Solana blockchain.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.