4 januari 2021

Sterke stijging op de prijs van Bitcoin brengt weinig retail beleggers

Bitcoin lijkt in 2021 veel nieuwe recordhoogtes te bereiken, maar wanneer zullen particuliere beleggers zich bij het feest aansluiten?

Er zijn veel beleggers die zich aangetrokken voelen tot cryptocurrency-markt nu de prijs van Bitcoin een nieuw record heeft bereikt van $34.800.

De laatste keer dat Bitcoin (BTC) op hoge niveaus handelde, was tijdens de bull run van 2017, toen het een piek bereikte van ongeveer $19.780. Zelfs de reguliere media merkten het op, waaronder de New York Times, die opmerkte dat de huidige rally 'een heel ander gevoel brengt dan de vorige keer'.

Velen in de cryptowereld zijn het daarmee eens. Daarom is het essentieel om dieper in te gaan op de factoren die de huidige rally sturen.

In 2017 werd grotendeels aangenomen dat de bull run van Bitcoin werd aangewakkerd door particuliere beleggers die sterk speculeerden op een opkomende BTC-markt en andere cryptocurrencies met een kleinere marktkapitalisatie.

Op dat moment waren er naar verluidt miljoenen particuliere beleggers in Zuid-Korea, Japan en China die een kracht op de markt werden. Destijds was het de 'gewone mens' die de winst van Bitcoin dat jaar naar meer dan 1300% dreef, zoals opgemerkt in de Wall Street Journal door Chris Weston, chief market strateeg van de IG Group.

Aandeel van Bitcoin-handel op basis van de betrokken valuta // Bron: WSJ

De handel in Amerikaanse dollars neemt toe naarmate Wall Street arriveert

Het beleggerslandschap is drastisch veranderd in 2020. Institutionele beleggers, die in de eerste bull run grotendeels aan de zijlijn bleven, waren deze keer het gezicht van de rally.

Van deze beleggers wordt grotendeels verwacht dat ze langetermijnposities innemen zonder de intentie om op korte termijn te verkopen. Ze stromen ook massaal naar de Bitcoin futuresmarkten, waar de openstaande rente op de Chicago Mercantile Exchange onlangs meer dan $1 miljard bedroeg, waarbij ze hun balansen versterken met BTC in plaats van het in fiat geld te laten zitten.

Hoewel het niet ongebruikelijk is dat institutionele beleggers voorop lopen, is het de moeite waard om te herhalen dat zij niet de eersten waren die de poort naar de cryptocurrencies hebben geopend. In feite zijn veel van de leiders in het Amerikaanse bedrijfsleven die nu voor het eerst Bitcoin invoeren, nu juist de mensen die Bitcoin destijds hebben afgewezen.

In oktober kondigde PayPal bijvoorbeeld aan dat het cryptotransacties zou ondersteunen voor de 26 miljoen verkopers op zijn platform. Gebruikers kunnen ook cryptocurrencies kopen, houden of verkopen op het PayPal-platform, waaronder Bitcoin, Ether (ETH), Litecoin (LTC) en Bitcoin Cash (BCH).

De ironie is dat Bill Harris, de voormalige CEO van PayPal, in 2018 waarschuwde dat Bitcoin geen waarde had en richting nul ging - hij bestempelde het zelfs als oplichterij. PayPal wordt alleen geëvenaard door Jack Dorsey’s Square vanwege het tempo waarmee grote bedrijven Bitcoin opkopen.

Bedrijven van op Wall Street waren eerder terughoudend op Bitcoin vanwege de volatiliteit ervan, en beschouwen het op zijn best als een risicovolle activa en in het slechtste geval als 'rattengif in het kwadraat', aldus Warren Buffett van Berkshire Hathaway. Hoewel Buffett nog niet in crypto is gedoken, zijn er al een reeks andere grote investeerders.

Miljardairhandelaren, van Paul Tudor Jones tot Stanley Druckenmiller, zijn bullish geworden over Bitcoin, die beiden de leidende cryptocurrency boven fysiek goud hebben aangeprezen.

In 2017 dreigde Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, werknemers die in Bitcoin handelden te ontslaan, maar nu publiceert het bedrijf bullish analistenrapporten over het digitale activum. Larry Fink, CEO van BlackRock - 's werelds grootste vermogensbeheerder - lijkt ook op te warmen voor Bitcoin, wat suggereert dat het niet buiten het bereik van de mogelijkheid ligt dat Bitcoin 'zou evolueren naar een wereldwijde markt'. Hij beweerde:

“Bitcoin heeft de aandacht en de verbeelding van veel mensen getrokken. Nog steeds een ongeteste en vrij kleine markt in vergelijking met andere markten."

Ondertussen was Michael Saylor, CEO van MicroStrategy, een pionier in het Amerikaanse bedrijfsleven in de Bitcoin-sector, maar hij was niet altijd een fan. In 2013 zei Saylor dat de dagen van Bitcoin geteld waren en dat de markt voorbestemd was om hetzelfde lot te ondergaan als online gokken.

Toen, in een onverwachte wending, besloot Saylor om van Bitcoin de primaire schatkistreserve van het bedrijf te maken en $425 miljoen aan BTC op te halen voor de balans. Die investering is sinds de laatste controle ongeveer $1,56 miljard waard. Op 4 december verhoogde Saylor de investeringen door nog meer BTC te kopen.

Een ander belangrijk verschil is dat de prijs van Bitcoin het jaar begon in 2017 en handelde op ongeveer $1.000. In 2020 begon de prijs van BTC te handelen op $7.200. Het is dus tegenwoordig nog veel duurder en niet alle particuliere beleggers zullen zich realiseren dat ze niet een hele Bitcoin hoeven te kopen om in BTC te investeren.

Een andere mogelijke veroorzaker in 2020 was echter COVID-19. Voor individuele beleggers kan de economische vertraging een stok in de wielen hebben gegooid. De Amerikaanse werkloosheid schommelt bijvoorbeeld op 6,7%, wat betekent dat de economie nog steeds een steile heuvel te beklimmen heeft als de gewone beleggers zichzelf uit het gat van de pandemie gaan graven.

Hoge werkloosheid vertaalt zich in een laag besteedbaar inkomen. Hoewel BTC is ontworpen om een ​​grote democratiserende kracht te zijn, kan die controle niet worden benut door mensen die worstelen met de economische realiteit van 2020.

Bovendien hebben Oost-Aziatische investeerders, in tegenstelling tot 2017, naar verluidt hun Bitcoin dit jaar in een ongekend tempo verkocht.

Hoewel de markt voor cryptocurrencies misschien nog in zijn kinderschoenen staat, is deze volwassener dan in 2017. Veel van de onzekerheden zijn weggewerkt en het wordt in veel opzichten niet langer als het wilde westen beschouwd.

Ondanks enige aarzeling bij kleine beleggers, groeien de toegangskanalen snel, met steeds meer nieuwe exchanges, zelfs met een gedecentraliseerd karakter. Ondertussen breiden Bitcoin-geldautomaten, die een competitieve en handige toegangspoort worden voor particuliere beleggers, hun voetafdruk over de hele wereld uit.

In tegenstelling tot institutionele beleggers, zoals Jack Dorsey, wiens benadering van het kopen van Bitcoin zo complex is dat hij er een document over publiceerde, kunnen particuliere beleggers terecht bij iets dat bekend is met Bitcoin ATM’s of BTM's.

Naarmate de markt met geldautomaten volwassen begint te worden en de lijst met echte operators groeit, hebben crypto-retailbeleggers eindelijk een gemakkelijke toegangspoort naar crypto. CoinFlip, één van de grootste BTM-operators, heeft bijvoorbeeld duizenden BTM's in de VS uitgerold, gericht op locaties waar mensen geen bankrekeningen of internettoegang hebben.

Deze cash-to-Bitcoin-benadering biedt retailbeleggers een eenvoudige en handige methode om de cryptomarkt te betreden en is volgens Ben Weiss, chief operating officer van CoinFlip, ontworpen om degenen die buiten het traditionele banksysteem zijn uitgesloten, te ondersteunen.

Niet alle Bitcoin-geldautomaten zijn echter gelijk, en er zijn enkele duistere operators die vergoedingen in rekening brengen van meer dan 20% - een praktijk die in strijd is met de democratiserende principes waarop Bitcoin is gebaseerd. Gelukkig neigt een groeiend aantal bedrijven naar het verlagen van de vergoedingen, waarbij CoinFlip en CoinSource respectievelijk 6,99% en 11% nemen.

Terwijl de gematigde bedrijven hun vergoedingen verlagen en de hebzuchtige Bitcoin-geldautomaten vervagen, kunnen retailbeleggers opnieuw genieten van gemakkelijke toegang tot een digitaal activum waarvan de populariteit alleen maar sterker wordt.


04/01/2021 - 05u30
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram