9 februari 2021

Stijgende funding rate op Bitcoin futures geeft aan dat handelaren $50.000 BTC verwachten

Kopers van eeuwigdurende Bitcoin futurescontracten betalen wekelijks een financieringspercentage van 5,4% om hun posities open te houden, maar is dit houdbaar?

In de afgelopen 24 uur steeg de prijs van Bitcoin (BTC) naar een nieuw record van $47.150, kort nadat Tesla zijn eerder gemaakte investering van $1,5 miljard aankondigde. Deze gebeurtenis veroorzaakte dat $555 miljoen aan shorts in twee uur tijd werden geliquideerd en dit gebeurde op het moment dat de open interest van Bitcoin futures $13,7 miljard bereikte, wat slechts 3% onder het historische hoogtepunt is.

Deze prijsbewegingen hebben de kosten van het dragen van long posities drastisch verhoogd, voornamelijk voor degenen die gebruik maken van eeuwigdurende futures. Deze indicator wierp een gele vlag op over de hefboomwerking van die beleggers en hun mogelijke prijsimpact.

BTC futures open interest in USD // Bron: Bybt.com

Zoals hierboven is aangetoond, bereikte de totale openstaande rente op BTC futures een recordhoogte van meer dan $15 miljard.

Wanneer onverwacht positief nieuws op de markt komt, is het normaal dat spelers extreme hefboomposities innemen. Dit gebeurt zowel voor de short sellers, waarvan de marges afnemen als gevolg van verliezen, als voor de longkopers die de neiging hebben om hun posities te vergroten.

Shorts met onvoldoende marge worden geliquideerd omdat hun posities met geweld worden beëindigd en hun hefboomwerking afneemt. Aan de andere kant profiteren de longs, waardoor het vergroten van de positie hun hefboomwerking niet zo veel vergroot.

Na de eerste sterke stijging wordt verwacht dat het financieringspercentage stijgt en de vergoedingen die longs betalen om hun eeuwigdurende futures (inverse swaps) open te houden, stijgen.

Bitcoin futures financieringspercentage // Bron: Bybt.com

Zoals hierboven weergegeven, heeft de 8-uurs funding rate dat in rekening wordt gebracht om de uiteindelijke onbalans tussen de hefboomwerking tussen longs en shorts te compenseren, net 0,25% bereikt. Dit percentage komt overeen met 5,4% per week, wat behoorlijk significant is voor de houders ervan.

Merk op dat zelfs als Bitcoin blijft stijgen, zoals te zien op 29 januari, het financieringspercentage de neiging heeft zichzelf aan te passen. Twee belangrijke redenen hebben dit aangewakkerd: kopers met een hefboomwerking die meer geld stortten en arbitragedesks die de eeuwigdurende futures short gingen en tegelijkertijd spot BTC kochten.

Een financieringspercentage variërend van 0,05% tot 0,10% per 8 uur is standaard en wordt verwacht tijdens een bullmarkt. Deze indicator zou een maandelijks bedrag van 4,6% tot 9,4% betekenen en zou niet problematisch zijn voor longs met hefboomwerking.

Om te begrijpen hoe whales en arbitragedesks zich in deze periode hebben gepositioneerd, is het handig om de long-to-short ratio van de tophandelaren op grote beurzen nader te bekijken.

Bitcoin long/short ratio - Binance // Bron: Bybt.com

Handelaren bij Binance hadden een netto longpositie van 33% in de aanloop naar de rally van 8 februari, en dit is iets boven hun 26% (2-wekelijkse gemiddelde). Zodra het Tesla-nieuws de pers haalde, verhoogden ze de longs en zetten ze de indicator op 46%, het hoogste niveau in bijna een maand.

Bitcoin long/short ratio - Huobi // Bron: Bybt.com

Aan de andere kant bleven Huobi-tophandelaren relatief onaangetast door het nieuws. Hun nettopositie bedroeg 0,74, wat betekent dat 26% de voorkeur gaf aan shorts op 8 februari. Hun huidige netto shortpositie van 28% blijft in lijn met het vorige 2-wekelijkse gemiddelde.

Bitcoin long/short ratio // Bron: Bybt.com

Ten slotte verhoogden traders op exchanges zoals OKEx en Bybit hun netto longpositie van 6 februari naar de vroege uren van 8 februari en bereikten een netto longpositie van ongeveer 14%. Op de één of andere manier de rally correct voorspellend, verminderden die handelaren agressief de netto longs, terwijl BTC zijn hoogste punt ooit bereikte.

Het momenteel hoge financieringspercentage kan een ongemak zijn voor longs, maar momenteel zijn er geen tekenen van buitensporige hefboomwerking door kopers. In ieder geval voor die grote marktmakers en arbitragedesks die de beste handelaren van de meeste beurzen vormen.

Dit suggereert dat er ruimte is voor verdere prijsstijging van Bitcoin.

De informatie op deze website is louter informatief en geen financieel advies.


09/02/2021 - 01u30
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram