x Oud archief

Tesla stopt met het accepteren van betalingen met Bitcoin vanwege impact op het milieu

cryptostheen 2 min lezen

In een tweet op woensdagavond zei Tesla CEO Elon Musk dat het bedrijf Bitcoin niet langer zal accepteren als betaling voor zijn auto’s, daarbij verwijzend naar zijn bezorgdheid over het energieverbruik van Bitcoin miningactiviteiten.

Het nieuws kwam als een behoorlijke schok voor de vlaggenschip cryptocurrency.

Musk schreef: “We zijn bezorgd over het snel toenemend gebruik van fossiele brandstoffen voor Bitcoin mining en transacties, met name steenkool, die de ergste uitstoot heeft van welke brandstof dan ook.”

Tesla begon in februari BTC als betaling te accepteren, nadat het voor $1,5 miljard aan Bitcoin had gekocht voor zijn balans. Het nieuws over de buy-in van Tesla verplaatste de markt – van $39.000 op het moment van de aankondiging op 8 februari naar $53.000 een week later.

Dat leidde ook tot enige terugslag van klimaatbewuste consumenten, die vonden dat Tesla’s uitstapje naar Bitcoin in strijd was met het imago over het milieu. Sommige aandeelhouders van Tesla hielden ook niet van de beslissing, omdat ze het zagen als een afleiding die niets te maken heeft met de kernactiviteiten van het bedrijf. Eind februari zeiden analisten zoals Dan Ives van Wedbush dat de aandelen van Tesla “zwaar gebonden” waren geraakt aan de prijs van Bitcoin.

Bitcoin gebruikt proof-of-work (PoW) om de consensus te coördineren van alle computers waarop de Bitcoin blockchain-software draait. Om het netwerk te beveiligen, racen gespecialiseerde computers om complexe cryptografische puzzels op te lossen. De eerste die dit doet, wint een kleine hoeveelheid geslagen Bitcoin als beloning. Omdat snelheid belangrijk is, winnen de “mijnwerkers” met de meeste rekenkracht het vaakst. En deze activiteit verbruikt veel elektriciteit. Een recente studie van de universiteit van Cambridge schatte dat het jaarlijkse stroomverbruik hoger is dan dat van Argentinië.

Verdedigers van Bitcoin beweren dat een groot deel van het netwerk op schone, hernieuwbare energiebronnen draait, waaronder waterkracht. Een rapport van september 2020, ook uit Cambridge, schat dat 39% van de stroom van het netwerk afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Crypto-vermogensbeheerder CoinShares schat het cijfer zelfs tot 77%.

Maar Elon Musk heeft genoeg gezien, althans voorlopig. “Tesla zal geen Bitcoin verkopen en we zijn van plan het te gebruiken voor transacties zodra de miningactiviteiten overgaan op meer duurzame energie”, schreef hij, voordat hij eraan toevoegde dat het bedrijf “kijkt naar” cryptocurrencies met een kleinere ecologische voetafdruk.

[mcrypto id=”8342″]

13/05/2021 – 02u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.