26 januari 2022

Thailand gaat gebruik van cryptomunten bij betalingen officieel reguleren

De Thaise toezichthouders voor de financiële sector zijn van plan richtlijnen uit te vaardigen om het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel aan banden te leggen.

In een gezamenlijk persbericht hebben de Bank of Thailand (BOT), de Securities and Exchange Commission (SEC) en het Ministerie van Financiën (MOF) verklaard dat het gebruik van cryptomunten als betaalmiddel een bedreiging vormt voor de financiële sector van het land.

De instanties erkenden het wijdverbreide gebruik van digitale valuta als betaalmiddel, maar de toezichthouders moeten zich richten op de bescherming van de consument.

Verder verklaarden de toezichthouders dat ze de voordelen en tekortkomingen van digitale valuta bij betalingen hadden bekeken en dat de risico's van prijsvolatiliteit, cybercriminaliteit, gegevensprivacy en witwaspraktijken eruit sprongen. De verklaring luidde:

"Door het bewust worden van dergelijke risico's en implicaties, zullen toezichthouders overwegen hun bevoegdheid uit te oefenen in overeenstemming met de relevante wettelijke kaders om de wijdverspreide adoptie van cryptomunten als betaalmiddel voor goederen en diensten te beperken."

De regelgeving zal naar verwachting gericht zijn op bepaalde munten, terwijl ook rekening wordt gehouden met het belang van financiële innovatie.

Volgens de Thaise secretaris-generaal van de SEC, Ruenvadee Suwanmongkol, is het agentschap niet alleen verplicht om de industrie te reguleren, maar ook om de ontwikkeling van bedrijven in digitale activa te bevorderen, naast consumentenbescherming.

De regelgevers hebben echter niet onthuld wanneer de regelgeving naar verwachting zal worden onthuld.

Met Thailand in opkomst als een kritische speler in de cryptomarkt, heeft het land zich de laatste tijd steeds meer gericht op het maken van nieuwe wetten.

Onlangs was het ministerie van financiën van het land van plan om een vermogenswinstbelasting van 15% in te voeren op winsten uit de handel in cryptomunten.

Daarnaast heeft de BOT in december banken gewaarschuwd tegen de directe betrokkenheid bij handelsplatforms voor crypto-activa. De bank noemde risico's zoals marktvolatiliteit.

De groei van crypto in het land wordt benadrukt door een rapport van de SEC van november 2021 waaruit bleek dat transacties met digitale activa 205 miljoen baht ($6 miljoen) bedroegen. In die maand registreerde Bitcoin (BTC) de laatste all-time high van $69.000.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram