x Oud archief

Toenemende vraag naar door goud gedekte stablecoins naarmate geopolitieke spanningen toenemen

cryptostheen 2 min lezen

De prijs van goud is sinds begin februari met 6,54% naar een hoogtepunt van $1.914,12 gestegen, prijsniveaus die niet meer gezien zijn sinds juni 2021. Daardoor is het handelsvolume van door goud gedekte stablecoins, digitale tokens die door fysiek goud worden gedekt, in een stroomversnelling geraakt.

Handelsvolume van door goud gedekte stablecoins // Bron: Kaiko

Volgens een rapport van Kaiko zijn de twee grootste door goud ondersteunde stablecoins op basis van het handelsvolume Tether Gold (XAUT), met een totale marktwaarde van $200 miljoen, en PAX Gold (PAXG), met een marktkapitalisatie van $420 miljoen. Fascinerend is dat de volumes van PAX Gold sinds september praktisch zijn verdubbeld en dat de volumes van Tether Gold een subtiele uitbarsting hebben gezien.

Goud ook als afdekkingsinstrument in de cryptomarkt

In het algemeen blijven USD stablecoins dominant wat betreft marktkapitalisatie en handelsvolume, terwijl goud stablecoins slechts op een klein aantal beurzen worden aangeboden. Toch lijkt dit unieke beleggingsproduct meer vertrouwd bij traditionele beleggers. Als gevolg daarvan zien velen goud op de traditionele financiële markten als een afdekking tegen inflatie en een veilige haven bij geopolitieke spanningen.

Aangezien de tokens gebonden zijn aan de prijs van het edelmetaal, vertegenwoordigt de stijgende marktkapitalisatie slechts een toename van het aantal uitstaande tokens.

Hoewel tokens die gebaseerd zijn op grondstoffen een stijging hebben gekend, verbleekt de marktwaarde van deze tokens – nu ongeveer $800 miljoen in totaal – nog steeds in vergelijking met de $833 miljard van Bitcoin.

Bovendien is de prijsontwikkeling van goud de afgelopen 10 jaar zeer zwak geweest in vergelijking met die van veel cryptomunten, waarvan de prijzen met een onvoorstelbaar veelvoud zijn gestegen.

Correlatie van BTC met Europese aandelen overtreft Amerikaanse aandelen

Zowel cryptomunten als aandelen gedragen zich de laatste tijd steeds meer als ‘risicovolle activa’ en hebben een wisselvallige start van het jaar gekend. De correlatie tussen Bitcoin (BTC) en de S&P 500 bereikte onlangs een hoogtepunt in meerdere jaren.

Correlatie van Bitcoin (BTC) met aandelen // Bron: Kaiko

De Chinese aandelen hebben zich vorig jaar losgekoppeld van de Amerikaanse en Europese aandelen na het optreden van Peking tegen techgiganten en de bezorgdheid over de Chinese vastgoedsector. De CSI 300 is onlangs het correctiegebied binnengetreden.

Ondertussen is de correlatie van Bitcoin met de Europese aandelenindex STOXX600, die de 600 grootste bedrijven in de Europese regio’s volgt, hoger dan de correlatie met de S&P 500.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.