x Oud archief

Top 30 cryptocurrencies behaalden gemiddeld 300% in 2020

cryptostheen 3 min lezen

In het jaarverslag over de ontwikkelingen van cryptocurrencies beweerde de populaire data-bron CoinGecko dat de top 30 munten per marktkapitalisatie in 2020 gemiddeld 300% zijn gestegen.

Bovendien merkten ze op dat de meest gebruikte stablecoins na een stijging van 440% met bijna $30 miljard in omloop waren.

In het rapport van CoinGecko werd opgemerkt dat de marktkapitalisaties van de top 30 cryptocurrencies in 2020 met $552 miljard (308%) zijn gestegen. De resultaten van vorig jaar hebben dus aanzienlijk beter gepresteerd dan de cijfers van 2019, waar de stijging met $68 miljard (62%) was.

Het percentage daalde lichtjes bij het bekijken van alleen de top 5 cryptocurrencies tot 242%. Dit verschil komt voornamelijk door Ripple (XRP), dat eind 2020 in waarde daalde na de bekendmaking van de rechtszaak.

Het is het vermelden waard dat Ethereum de best presterende ‘large cap’ cryptocurrency was met een jaarlijkse stijging van 472%. Ter vergelijking: BTC won “slechts” 303% in 2020.

Top 5 cryptocurrencies jaarlijkse stijging // Bron: Coingecko

Dit betekende natuurlijk ook dat Ethereum ook beter presteerde dan Bitcoin in termen van marktdominantie. De dominantie van BTC steeg met 0,9% tot 73,7%, terwijl de dominantie van ETH met 3,6% groeide tot 11,5%.

Top 30 cryptocurrencies dominantie // Bron: Coingecko

De stablecoins in omloop zijn in 2020 het meest gegroeid toen de vraag naar crypto omhoog schoot. De vijf meest gebruikte, namelijk USDT, USDC, DAI, BUSD en PAX, stegen met meer dan $22 miljard aan marktkapitalisatie tot $27 miljard – of 439%.

Het rapport voerde aan dat deze stijging te wijten was aan de sterke vraag van handelaren naar het adopteren van stablecoins voor handel en grensoverschrijdende handelsafwikkeling.

Tether bleef de meest dominante stablecoin, goed voor 76% van het marktaandeel, terwijl DAI de meest substantiële groei zag van 2.700%.

Totale marktkapitalisatie van stablecoins // Bron: Coingecko

CoinGecko doorbrak de 730-daagse cycli en vergeleek het 2016/2017 Bitcoin prijstraject met de lopende BTC rally. Januari 2016 en januari 2021 dienden als vergelijking in het rapport, waarin de cryptocurrency winsten van respectievelijk 130% en 303% in kaart hadden gebracht.

Uiteindelijk bereikte Bitcoin dat aan het einde van de rally van 2016/2017 toen het een piek had met 4.527%. Als het activum deze winsten zou nabootsen, zou de prijs wel eens ver omhoog kunnen schieten in een gebied van zes cijfers.

Vergelijking Bitcoin bull-cycli // Bron: Coingecko

Niettemin merkte CoinGecko op dat de huidige rally aanzienlijk duurzamer lijkt vanwege drie potentiële primaire drijfveren.

  • Toegankelijkheid – het kopen en verkopen van digitale activa is nu veel gemakkelijker met tal van nieuwe toonaangevende beurzen. Bovendien hebben bedrijven met miljoenen gebruikers, zoals Revolut en PayPal, ook cryptodiensten toegevoegd.
  • Stimulatie en inflatie – nadat de COVID-19 -pandemie uitbrak, voerden de meeste centrale banken een ‘ruim’ monetair beleid. De biljoenen fiat-valuta’s die in een relatief korte periode werden gedrukt, wekten zorgen over toekomstige inflatie, wat op zijn beurt de schaarsheid van BTC van 21 miljoen benadrukt.
  • Institutionele adoptie – het document schetste het aantal grote bedrijven en instituties dat de afgelopen maanden heeft aangekondigd fondsen in Bitcoin toe te wijzen. Enkele van de namen zijn MicroStrategy, Square, Ruffer Investment en vermogende individuen zoals Paul Tudor Jones III en Stan Druckenmiller.

[mcrypto id=”8342″]

Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

18/01/2021 – 03u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.