2 juni 2021

Transactiekosten op Bitcoin en Ethereum dalen tot dieptepunten van meerdere maanden geleden

De gemiddelde transactiekosten op de twee grootste blockchains – Bitcoin en Ethereum – zijn gedaald tot het laagste niveau sinds januari.

Na opeenvolgende maanden van uitzonderlijk hoge transactiekosten, zijn de kosten op de Ethereum en Bitcoin blockchainnetwerken gedaald tot een dieptepunt van meerdere maanden geleden. Dit kwam na de laatste massale marktcrash en verschillende pogingen tot herstel.

Het netwerk van Ethereum stond bekend door de hoge kosten sinds de substantiële toename in populariteit van gedecentraliseerde financiën (DeFi), non-fungible tokens (NFT) en andere activiteiten die er bovenop werden uitgevoerd.

Eerder waren de gemiddelde kosten die gebruikers moesten betalen voor het afhandelen van ERC-20 tokens op Ethereum omhooggeschoten tot bijna $70. Hoewel dit aantal op zichzelf al uitzonderlijk hoog was, rapporteerden sommige gebruikers in zeldzame gevallen zelfs drie- of viercijferige transactiekosten.

De afgelopen weken is de trend echter gekeerd. Gegevens van Bitinfocharts laten zien dat de gemiddelde transactiekosten op Ethereum zijn gedaald tot ongeveer $5,9 in termen van dollarwaarde (of 0,0022 ETH). Dit is eigenlijk het laagste niveau sinds half januari van dit jaar.

Gemiddelde transactiekosten op Ethereum // Bron: Bitinfocharts

Iets soortgelijks gebeurde ook op het Bitcoin blockchainnetwerk. Half april gingen de gemiddelde kosten naar een nieuw record van meer dan $60. Ze zijn de afgelopen weken echter ook gekalmeerd en staan nu op iets meer dan $7 (of 0,0002 BTC).

In het geval van Bitcoin is het huidige gemiddelde niveau het laagste sinds eind januari 2021.

Gemiddelde transactiekosten op Bitcoin // Bron: Bitinfocharts

Het is vermeldenswaardig dat beide netwerken de hoogste transactiekosten zagen in termen van dollarwaarde te midden van de stijging van de onderliggende activa naar recordhoogtes. Voor Ethereum kwam het toen Ether in mei omhoogschoot tot bijna $4.400, terwijl voor Bitcoin kort daarna BTC piekte op $65.000 in april.

Als zodanig zou de daaropvolgende marktcorrectie die Bitcoin naar een dieptepunt van drie maanden geleden van $30.000 en ETH tot minder dan $1.700 bracht, de belangrijkste reden kunnen zijn achter de bovengenoemde prijsdalingen.

De situatie met het netwerk van Ethereum lijkt iets intrigerender omdat het aanzienlijk vaker wordt gebruikt dan dat van Bitcoin. De Foundation erachter werkt aan de overgang van de blockchain van het huidige proof-of-work consensusalgoritme naar proof-of-stake, wat in theorie de transactiesnelheden zou moeten versnellen en de kosten nog meer zou moeten verlagen.

Totdat die migratie is voltooid, hebben ontwikkelaars echter meer mogelijke oplossingen in gedachten. Die omvatten meerdere blockchains die bedoeld zijn om te werken als tweede laags -systemen en de aanstaande EIP-1559. Een recent rapport stelde echter dat EIP-1559 niet zou werken zoals verwacht, en dat alleen layer-2 oplossingen kunnen helpen totdat ETH 2.0 arriveert.


02/06/2021 - 09u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram