Een nieuw verbod in Turkije zal crypto-houders verbieden hun digitale activa te gebruiken voor betalingen, naast dat het wil voorkomen dat betalingsproviders fiat omwisselmogelijkheden leveren voor cryptobeurzen.
Volgens een aankondiging op vrijdag door de Centrale Bank van de Republiek Turkije zal het verbod op 30 april in werking treden, waardoor alle cryptobetalingsoplossingen en partnerschappen illegaal worden.
De centrale bank van het autoritaire land verklaarde dat “elk direct of indirect gebruik van crypto-activa bij betalingsdiensten en de uitgifte van elektronisch geld” zal worden verboden.
Hoewel banken uitgesloten zijn van de regelgeving, wat betekent dat gebruikers nog steeds Turkse lira kunnen storten op cryptobeurzen met behulp van een overboeking vanaf hun bankrekeningen, kunnen betalingsaanbieders geen stortings- of opnamediensten aanbieden voor cryptocurrency exchanges.
Betalingsproviders en digitale portemonnees worden in Turkije veel gebruikt om fiatgeld over te dragen naar cryptobeurzen en vice versa. De grote wereldwijde beurs Binance werkte samen met de lokale betalingsprovider Papara toen het voor het eerst de Turkse markt betrad om een lira ‘on-ramp’ aan te bieden voor verschillende cryptocurrencies.
Deze nieuwe regulering houdt in dat gebruikers twee weken de tijd hebben om hun saldo te vereffenen als ze uitsluitend betalingsproviders gebruiken om fiatgeld om te zetten naar cryptocurrencies.
Historisch gezien heeft de Turkse regering altijd een stevige grip gehad op het betalingsecosysteem. In 2016 verbood Turkije de grote wereldwijde betalingsprovider PayPal in het land.
Cryptoregulering was de afgelopen maanden een hot topic voor Turkije. Vorige maand kondigde het Turkse ministerie van financiën aan dat het meer geregeld het crypto-ecosysteem gaat monitoren en zal samenwerken met de Centrale Bank, bankregelgevers, toezichthouders en Capital Markets Board om crypto te reguleren.
[mcrypto id=”8342″]
16/04/2021 – 14u00
Stijn van DCN