x Oud archief

Visa stelt methode voor om offline betalingen met centrale digitale valuta mogelijk te maken

cryptostheen 1 min lezen

Visa heeft in een nieuw onderzoeksverslag een offline betalingssysteem voorgesteld voor digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s).

Het document van de betalingsgigant, “Towards a Two-Tier Hierarchical Infrastructure: An Offline Payment System for Central Bank Digital Currencies”, erkent de voordelen van CBDC’s, maar zegt dat ze, wanneer ze eindelijk beschikbaar komen, zonder internetverbinding moeten kunnen worden gebruikt.

CBDC’s zijn gedigitaliseerde vormen van fiat-valuta’s (zoals de euro en de dollar) die op een blockchain kunnen draaien, maar die niet per se de technologie als bij Bitcoin – distributed ledger technology – hoeven te gebruiken. In tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin, zou een CBDC waarschijnlijk worden beheerd door één enkele entiteit.

Om betalingen offline te kunnen doen, stelde Visa een systeem voor dat gebruik zou maken van “open source technologie en openbare sleutelinfrastructuur”, zodat transactieberichten kunnen worden ondertekend zonder dat er een internetverbinding nodig is. Het voorstel schetst een protocol dat in de toekomst kan worden ontwikkeld, maar er is nog geen code voor een dergelijk idee geschreven.

“Ontvangers kunnen ondertekende, offline betalingsberichten indienen bij een geautoriseerde portemonneeprovider met gegarandeerde afwikkeling van die transacties om geld op te nemen van het offline betalingssysteem”, luidt de aankondiging.

Volgens Visa is één van de belangrijkste redenen waarom centrale banken digitale valuta onderzoeken, omdat het zou helpen om mensen zonder bankrekening te verbinden met een ‘levendig ecosysteem van een toegankelijk financiële technologie (fintech) en andere financiële producten’.

Het idee is dat een offline betalingssysteem “een ervaring creëert die vergelijkbaar is met fysiek contant geld”, zegt Visa. “Maar in plaats van papier in uw portemonnee, zijn het bits en bytes in uw telefoon.”

Ondanks het onderzoek dat Visa heeft uitgevoerd, is het niet meer dan dat. De meeste landen die in een dergelijke technologie geïnteresseerd zijn, bevinden zich nog in een zeer vroeg stadium van de ontwikkeling van een CBDC.

Sommige landen zijn al wat verder. De Bahama’s lanceerden in oktober de eerste fase van hun eigen digitale valuta en Chinese burgers nemen deel aan proeven met een digitale yuan. Als onderdeel van de testen, deden inwoners van China onlangs zelfs 20.000 transacties.


18/12/2020 – 02u30
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.